DVA U JEDAN: Čović i Ljubić predložili elektorski sistem s deset izbornih jedinica, koji rješava i S/F i izbor članova predsjedništva

Lideri SDP-a, SBB-a, HDZ-a i HDZ-a 1990 su tijekom četverosatnog sastanka jasno razlučili ono što ne žele i što je neprihvatljivo za njih, a kada je u pitanju implementacija presude “Sejdi-Finci”.
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je novinarima da je na današnjem sastanku Zlatku Lagumdžiji i Fahrudinu Radončiću predložen novi model implementacije presude a koji je sasvim novi.
– Riječ je o modelu koji podrazumijeva deset izbornih jedinica i s obzirom da smo ga danas prvi put predstavili ne očekujemo da se kolege o njemu izjasne odmah – kazao je Čović.
U ovom trenutku nije želio s javnosti podijeliti detalje prijedloga, ali je ustvrdio da ovaj prijedlog u potpunosti podržava tri ključna principa: potpuna implementacija presude, eliminacija mogućnosti da jedan narod drugom bira predstavnike u vlasti te da ono što je dogovoreno bude uvršteno u Ustav BiH. Koliko smo uspjeli saznati model je zapravo na tragu prijedloga Gorana Nikolića koji smo ovdje već objavili.
– Imam obvezu da već večeras kolegama dostavim razradu tog modela kao i da o rezultatima današnjeg sastanka obavijestim predstavnike Evropske unije. Očekujem da ćemo mi, u narednih sedam dana, eventualno, pronaći osnovu rješenja – kazao je Čović.
Istaknuo je kako je optimist i da smatra da će do dolaska tajnika za proširenje EU Stefana Filea, 11. travnja, imati rješenje.
– Ukoliko to ne uradimo, bilo bi korektno da o tome obavijestimo Europsku uniji na vrijeme – zaključio je Čović.
– Mi smo danas vrlo ozbiljno pregovarali i razjasnili ono što nećemo – rekao je novinarima predsjednik SBB-a BiH Fahrudin Radončić.
Pojasnio je da dva HDZ-a ne žele prihvatiti koncept 12 izbornih jedinica, a SDP-e i SBB-e ne žele koncept dvije izborne jedinice.
– Sve između ovoga je prostor za dogovor – kazao je Radončić.
Istaknuo je da su on i predsjednik SDP-a BiH danas upoznati s novim modelom implementacije presude “Sejdić-Finci”.
– U ovom trenutku, taj prijedlog je za nas “dubioza” i dok ga ne razmotrimo nećemo se o njemu izjašnjavati – dodao je.
(Dnevnik.ba | Fena)