Published On: Čet, ožu 14th, 2013

SRBIJANSKI MEDIJI: Beograd i Priština su postigli dogovor, predsjednik Nikolić je bio u pravu

tomislav nikolić naslovnaBeograd i Priština su postigli dogovor o formiranju i nadležnostima zajednice srpskih općina, piše današnji Blic, pozivajući se na neimenovane izvore u Briselu, i zaključuje da je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić bio u pravu

 Taj list navodi da dogovor jeste postignut, ali da su i Beograd i Priština tražili od čelnika EU još malo vremena kako bi pripremili svoju javnost na postignuta rješenja, pošto njima, očigledno, neće biti zadovoljni ni Srbi, ni Albanci na Kosovu.
“Misija šefica EU diplomacije Catherine Ashton je uspela i što se nas tiče dogovor Srbije i Kosova o uspostavljanju i nadležnosti Zajednice srpskih općina na Kosovu je postignut”, navodi Blic.
List također prenosi da je izvjesnu zabrinutost Brisela izazvala izjava predsjednika Srbije Tomislava Nikolića posle sastanaka s Ashton da je “Priština popustila”, jer je to pretilo da pokvari dogovor.
Premijer Ivica Dačić ponovo je negirao utorak da je postignut dogovor.
“U dijalogu jeste postignut napredak, ali daleko smo od rješenja. Ne mogu da kažem da sam preveliki optimista. Postoji mišljenje da će Beograd učiniti sve za datum. To je pogrešno, Beograd ovo ne radi zbog datuma, već da bismo našli održivo rješenje za funkcioniranje institucija koje priznaju i Beograd i Priština”, rekao je Dačić novinarima.
Blic navodi da će najbolji dokaz da li je dogovor postignut dati Ashton, koja je danas u posjeti Prištini, gdje će razgovorati s kosovskim dužnosnicima.
Ukoliko posle Prištine posjeti i Beograd bit će to i siguran znak da je postignut dogovor. Za svaki slučaj, Vlada Srbije je redovnu sjednicu koja se svakog četvrtka odražava u 13 sati pomjerila za jutarnje sate, piše Blic.