Utorak, 16 travnja, 2024

ESI: “Zar Ustav BiH nije rasistički?”

Must Read

SARAJEVO – Samit političkih lidera iz Bosne i Hercegovine 10. listopada u Bruxellesu treba biti posljednji ove vrste . Najbolji njegov ishod bio bi ako bi se dogovor postigao . Ali , ako do toga ne dođe , Europska unija treba preispitati svoju sadašnju poziciju i zahtijevati da BiH provede i presudu ” Sejdić – Finci ” u okvirima šire promjene ustavne strukture .

Ova reforma provodila bi se u okvirima procesa pristupanja EU , a ne da bude preduvjet početka tog procesa – ocjena je iznesena u izvješću Inicijative za stabilnost Europe ( ESI ) , nevladine organizacije koja se bavi i pitanjem tranzicije balkanskih država , prenosi danas Dnevni avaz .

U dokumentu pod naslovom ” Izgubljeni u bosanskom labirintu – EU i slučaj Sejdić – Finci ” , analitičari ESI – ja ocjenjuju da iza cijelog ovog slučaja očito leži ” snažan osjećaj moralnog bijesa ” .

– Kako jedna država u današnjoj Europi može spriječiti jednog Roma ili Židova sudjelovati u izboru za šefa države ? Zar to nije rasistički ustav – navode u ESI – ju kako se taj ” bijes ” izražava .

Analitičari podsjećaju da je presuda u slučaju ” Sejdić – Finci ” donesena prije četiri godine i ubrzo je postala ključni uvjet za podnošenje kredibilne aplikacije BiH za članstvo EU .

U ESI – ju smatraju da je ovakav stav , kao i aktualna politika EU prema BiH kojom se blokira njezin europski put , nepoštena i kontraproduktivna .

Navode se primjeri Belgije i Cipra kao zemalja koje su članice EU , a koje imaju više diskriminirajućih odredbi nego Ustav BiH .

U Belgiji jednom zasvagda se ljudi opredjeljuju kojem govornom području pripadaju i iz te se kvote biraju .

Na Cipru postoje samo turska i grčka zajednica i iz njih se biraju predstavnici u vlasti . Svima ostalima to pravo je uskraćeno i oni čak i ne mogu postojati u pravnom i političkom sustavu te zemlje .

U ESI – ju ističu da bi Dervo Sjedić , koji je zajedno s Jakobom Fincijem podnio tužbu Europskom sudu za ljudska prava , da je na Cipru , naprimjer , prošao mnogo gore nego u BiH .

– Za razliku od nekih drugih zemalja , u BiH se nacionalni identitet ne iznosi u službenim dokumentima . Odredbama koje dopuštaju ljudima da izaberu svoj ​​identitet , ali i da tu odluku promijene , bh. . sustav je liberalniji nego belgijski . Ili onaj koji vrijedi u Južnom Tirolu .

Za razliku od Cipra , pravo da bira i bude biran , kao i druga prava , nisu vezana uz vjersku ili etničku pripadnost roditelja . A EU je 2004. godine pozdravila princip glasovanja koji se temelji na zajednici te pohvalila Annanov plan za Kipar , koji je imao iste principe koje ima i BiH i njen ustavni sustav – ističe se u izvještaju ESI – ja .

U istom dokumentu naglašava se i da je učinak BiH u provedbi presuda Europskog suda za ljudska prava bolji nego većine drugih europskih država , uključujući članice EU .

– Iz tih razloga , blokiranje aplikacije BiH za članstvo EU ne može se opravdati presudom ” Sejdić – Finci ” . Ista ta reforma nije tražena od drugih aspiranata na članstvo , a još manje od aktualnih članica EU – navodi se u izvještaju .

 

 Fena 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Procurila neugodna priča o Butkoviću: Iza uspona HDZ-ovca stoji poznati komunistički čelnik?

Olja, ima li člana tvoje obitelji koji se nije okoristio državnim novcem otkad si ministar – priupitao je predsjednik Zoran Milanović ministra...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -