Petak, 19 travnja, 2024

ERJAVEC: Vrijeme je da BiH gurnemo ka EU, čekam pozitivan odgovor…

Must Read
Ministar vanjskih poslova Slovenije Karl Erjavec izjavio je u intervjuu za “Dnevni avaz” da je BiH posljednjih mjeseci napravila važne korake te da je ispravno da Europska unija na to odgovori pozitivno i da usvoji odluku o napretku.
Na pitanje može li se BiH nadati pozitivnom odgovoru EU nakon što su ispunjeni uvjeti za dobivanje upitnika iz Bruxellesa, Erjavec je odgovorio da je Slovenija u Bruxellesu vrlo aktivna u očuvanju svijesti o značaju širenja EU.
”Osobno duboko vjerujem i u značaj i potrebu proaktivne uloge Bruxellesa. Zbog toga sam – sada je od toga prošlo već nekoliko godina – ukazivao na značaj koji u regiji ima BiH i zbog toga potrebu da napreduje, upozorio i kolege u EU. Raduje me da je novi pristup, na koji sam pozvao i do kojeg je kasnije došlo također i na inicijativu njemačkog i britanskog ministarstva vanjskih poslova, doveo do trenutka o kojem me pitate”, naglasio je Erjavec.
Vjeruje da je BiH stigla do točke kada može očekivati usvajanje odluka s pozivom Europskoj komisiji da počne pripremati tzv. avis, mišljenje o molbi za članstvo u EU, koji će biti osnova za odlučivanje o statusu kandidata.

O tome kakvo je trenutno raspoloženje unutar EU u vezi s BiH i njenom sudbinom u pogledu kandidatskog statusa, on naglašava da je EU napredak i nastojanja te događanja unutar BiH veoma precizno pratila.
”Sve države zapadnog Balkana došle su do točke kada izborne kampanje nisu i više ne mogu biti razlog za nemogućnost prihvaćanja odluka. U tom je pogledu i BiH pokazala da je svjesna značaja napretka ka EU i da se radi o cilju koji je zajednički svim političkim akterima u državi”, poručio je Erjavec.
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -