Published On: Pet, kol 26th, 2016

ERJAVEC: Vrijeme je da BiH gurnemo ka EU, čekam pozitivan odgovor…

Ministar vanjskih poslova Slovenije Karl Erjavec izjavio je u intervjuu za “Dnevni avaz” da je BiH posljednjih mjeseci napravila važne korake te da je ispravno da Europska unija na to odgovori pozitivno i da usvoji odluku o napretku.
Na pitanje može li se BiH nadati pozitivnom odgovoru EU nakon što su ispunjeni uvjeti za dobivanje upitnika iz Bruxellesa, Erjavec je odgovorio da je Slovenija u Bruxellesu vrlo aktivna u očuvanju svijesti o značaju širenja EU.
”Osobno duboko vjerujem i u značaj i potrebu proaktivne uloge Bruxellesa. Zbog toga sam – sada je od toga prošlo već nekoliko godina – ukazivao na značaj koji u regiji ima BiH i zbog toga potrebu da napreduje, upozorio i kolege u EU. Raduje me da je novi pristup, na koji sam pozvao i do kojeg je kasnije došlo također i na inicijativu njemačkog i britanskog ministarstva vanjskih poslova, doveo do trenutka o kojem me pitate”, naglasio je Erjavec.
Vjeruje da je BiH stigla do točke kada može očekivati usvajanje odluka s pozivom Europskoj komisiji da počne pripremati tzv. avis, mišljenje o molbi za članstvo u EU, koji će biti osnova za odlučivanje o statusu kandidata.

O tome kakvo je trenutno raspoloženje unutar EU u vezi s BiH i njenom sudbinom u pogledu kandidatskog statusa, on naglašava da je EU napredak i nastojanja te događanja unutar BiH veoma precizno pratila.
”Sve države zapadnog Balkana došle su do točke kada izborne kampanje nisu i više ne mogu biti razlog za nemogućnost prihvaćanja odluka. U tom je pogledu i BiH pokazala da je svjesna značaja napretka ka EU i da se radi o cilju koji je zajednički svim političkim akterima u državi”, poručio je Erjavec.