Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Erdogan prijeti, Europa ga ignorira

Must Read
Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u četvrtak je ignorirao turske prijetnje blokadom sporazuma između Turske i Europske unije o migrantima…

Očekujemo od Turske da poštuje svoje obveze, a prijetnje nisu najbolji diplomatski način,rekao je Juncker na konferenciji za novinare u sklopu summita G7 u Japanu.

U pogledu Turske, uvjeren sam da će taj sporazum donijeti rezultate, a neke je već donio,dodao je.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je upozorio Europsku uniju da će turski parlament blokirati pokretanje sporazuma o migrantima ukoliko ne bude postignut nikakav napredak u pogledu ukidanja viza za njegove sunarodnjake.

Posljednjih tjedana se pogoršavaju odnosi između Ankare i Bruxellesa posebice kada je riječ o o ukidanju viza i stanju ljudskih prava u Turskoj, gdje Erdogan pokušava povećati svoju moć.

Ukoliko nikakav rezultat o vizama ne bude postignut do 30. lipnja, nikakva odluka, nikakav zakon u sklopu primjene sporazuma o ponovnom prihvatu migranata neće izaći iz turskog parlamenta”, izjavio je prije nekoliko dana Erdogan na konferenciji za novinare na Svjetskom humanitarnom summitu u Istanbulu.

Sporazum o liberalizaciji viza za ulazak Turaka u shengenski prostor do kraja lipnja središnje je pitanje sporazuma vezanog uz prihvat migranata.

U ponedjeljak je njemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila kako je važno da se ispune svi kriteriji postavljeni pred Tursku, uključujući neovisan pravni sustav i neovisne medije, da bi došlo do liberalizacije odnosno ukidanja viza.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Najveći izdajnik u povijesti Hrvatske podijelio je zemlju neprijateljima pa pobjegao. Danas je tek ikona neobrazovanih….

SAMO tridesetak kilometara od Sarajeva nalazi se selo Bradina. Radi se o relativno nevažnom mjestu u kojem posjetitelji mogu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -