Published On: Sub, lis 21st, 2017

ERDOGAN “POKOPAO” BAKIRA: Nikada nećemo ostaviti BiH pa tu su naši sultani gradili

Iako je Bakir Izetbegović pokušao pojasniti kako “amanet” znači “briga” te da se njegova izjava “cjepidlači” predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan prisjetio se na sastanku Međunarodnog civilizacijskog vijeća prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića i amaneta koji mu je ostavio.

Erdogan je ispričao da je Izetbegovića posjetio 18. listopada 2003. godine u Sarajevo, samo dan prije smrti, kada mu je prvi predsjednik BiH kazao doslovce ovo:

“Tayyip, vi ste potomci sultana Fatiha, ovaj prostor je vama u amanet, zato ga čuvajte”.

Naoko benigno sjećanje otkriva svu stravu, licemjerstvo i mržnju prema Bosni i Hercegovini prvog predsjednika nezavisne BIH. On umirući, dakle, govori čovjeku s Bosfora, ti si potomak sultana Fatiha, Fatiha koji je pogubio posljednjeg kralja bosanskog. Za prvog predsjednika nezavisne BIH dakle, sultan Fatih je pozitivan lik. To što je dokinuo BH državnost i pogubio prestolonasljednika , napravivši od tadašnje kraljevine Bosne turski posjed, Izetbegoviću nije smetalo. To je ta politika na koju upozoravamo godinama. Politika koja duboko razara BH društvo. Želi se jednog agresora, jednog sječaka glava, divljaka koji je u BIH ozakonio silovanja, pljačke, pravo prve bračne noći, odvođenje naše djece u roblje, prikazati kao civilizacijski i uljuđeni dio naše povijesti. Na takvoj kulturi sjećanja, oni koji misle graditi BIH neće je moći izgraditi. Tanki su to temelji za suverenost ove zemlje. Jedan dio sarajevske elite konačno će se morato odlučiti, je li Fatih bio agresor na BIH ili nije. I da to javno kažu. Mi , koji BIH doživljavamo kao zemlju koja je od Otomana bila napadnuta, osvojena, potom porobljena i uništavana punih 5 stoljeća morali bi znati čini li dio vlasti u BIH elita koja smatra da su koaturi armenskog genocida, kao uostalom i bosanskog genocida iz tih stoljeća, njihovi idoli?

Jer lako je razumijeti Erdogana. Nama je problem s našima.

Turski predsjednik zapitao se i kako sada da oni ostave Mostar, Drinu i sultan Fatihovu džamiju.

Naravno da to nikada nećemo ostaviti. Ovo su sve spomenici koji su kruna naše civilizacije. Ta civilizacija ih je tamo podigla kao razlog postojana. Od 15. stoljeća pa na ovamo“, kazao je Erdogan.

Posebno je istaknuo da ova poruka “velikog državnika i jednog od najvažnijih mislilaca našeg stoljeća” nije bila samo izraz Izetbegovićeve ljubaznosti.

Činjenica da je Bosnu dao u amanet Turskoj manifest je njegovog civilizacijskog horizonta. Jer, Alija je vidio i znao da muslimani jedino jedinstveni, u zajedništvu i solidarizaciji jedni s drugima, mogu ostvariti svoju civilizacijsku misao“, rekao je Erdogan, a prenose turski mediji.

 

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x