Published On: Sub, lis 21st, 2017
#3rd |

BEŠLIĆ: Partizansko spomen groblje izgrađeno je na crkvenom zemljištu

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić uputio je pismo direktoru agencije “Stari grad” Miralemu Fajiću u kojem reagira na odluku ove agencije o imenovanju  Odbora za obnovu Partizanskog spomen groblja u Mostaru, za čijeg je predsjednika umjesto pokojnog Radmila Andrića imenovan Sergej Šotrić, a za potpredsjednika Mumin Isić, saznaje Hrvatski Medijski Servis.

Odbor je zatražio od gradonačelnika Mostara da “uzme u obzir volju Odbora i izda pismenu suglasnost za prethodni izbor predsjednika i podpredsjednika Odbora“.

U pismu gradonačelnik Bešlić podsjeća kako je Agencija osnovana u cilju promoviranja vrijednosti kulturno-povijesnog nasljeđa Grada Mostara i ostvarenja dugoročne organizirane i planske zaštite, očuvanja i obnove Starog grada u Mostaru i izvršavanju obveza prema Svjetskoj banci i UNESCO-u.

-Činjenica jeste, navodi dalje Bešlić, da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika na 24. sjednici održanoj od 19 do 23.siječnja 2006. godine donijela Odluku o proglašenju Partizanskog spomen groblja u Mostaru nacionalnim spomenikom BiH.

Bešlić u pismu navodi i kako je Partizansko spomen groblje u Mostaru u posjedu Skupštine općine Mostar, no i javnosti malo poznatu činjenicu da je ono izgrađeno na parceli površine 79248 m2, koje je, prema uvidu u zemljišne knjige,  nacionalizirano i izuzeto od Biskupskog ordinarijata Mostar, kao i da na istom nisu u potpunosti riješeni imovinsko pravni odnosi.

Također podsjeća i kako je njegovom odlukom od 31.siječnja 2003. godine formiran Odbor za podršku obnovi kompleksa Partizanskog spomen groblja u Mostaru u sastavu: Akademik Bogdan Bogdanović, Boris Podreka, Amir Pašić, Ekrem Krpo, Zdravko Gutić, Tihomir Rozić, Alija Bijavica, Milica Dogan, Florijan Mićković, Milivoj Gagro, Radmilo Andrić, Mumin Isić i Mustafa Selimović.Predsjednik Odbora je bio gospodin Radmilo Braca Andrić, sve do momenta njegove smrti, odnosno do 30.8. 2017. godine.

Bešlić u pismu Fajiću navodi kako je on kao direktor Agencije trebao uputiti Inicijativu gradonačelniku Mostara sa zahtjevom za održavanjem sastanka koji će  organizirati Grad Mostar, ili delegirati obvezu Agenciji, kako bi se upražnjeno mjesto predsjednika i pojedinih članova Odbora, moglo obaviti u zakonitoj proceduri.

-Kad kažemo zakonitoj,  onda mislim na sam postupak nominacije novih članova Odbora koje je trebao predložiti Grad Mostar, kako bi se na sjednici Odbora isti potvrdili, a na temelju čega bi Gradonačelnik, ne dao suglasnost, već napravio Odluku o  dopuni članova Odbora za obnovu kompleksa, kako bi isti u budućem razdoblju djelovao u skladu s prioritetnim potrebama za obnovu i naravno osiguranim financijskim sredstvima u Proračunu za tu namjenu. U skladu sa navedenim, Grad Mostar- odnosno ja kao gradonačelnik ne mogu  izdati pismenu  suglasnost na  prethodno obavljen izbor!, navodi Bešlić u pismu direktoru Agencije “Stari grad”.

Odgovarajući na zahtjev Udruženja antifašista i boraca NOR-a Mostar, zastupanog po Seadu Đuliću kao predsjedniku, kojeg je gradonačelniku Mostara dostavio direktor Agencije “Stari grad” Bešlić je u pismu Fajiću naveo:

-Grad Mostar kao vlasnik kompleksa Partizanskog spomen groblja u Mostaru i glavni financijer  obnove zajedno sa Federalnim ministarstvom kulture i sporta u izradi Glavnog projekta sanacije, revitalizacije i zaštite Partizanskog spomen groblja i Glavnog projekta rasvjete, ne može nikome  izdati kopiju projektne dokumentacije za navedene projekte, pa ni Udruženju antifašista i boraca NOR-a Mostar.

Grad Mostar kao vlasnik navedenih projekata je jedini nadležan da  u suradnji sa ostalim nadležnim  federalnim instancama vlasti koje daju odobrenja za obnovu nacionalnih spomenika,  Agencijom „Stari grad“ Mostar i nadležnim Odjelom za urbanizam, naravno uz podršku i inicijativu zakonito izabranog Odbora za obnovu kompleksa,radi  određene zahvate, intervencije i radova na istom”./HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x