Published On: Ned, lis 22nd, 2017

ODLUKA KOJA JE IZAZVALA ŠOK DILJEM SVIJETA Svjetska zdravstvena organizacija imenovala ambasadarom dobre volje dugovječnog diktatora

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala se u subotu na napore uložene u Zimbabveu protiv pušenja i protiv nezaraznih bolesti kako bi opravdala imenovanje predsjednika Roberat Mugabea ambasadorom dobre volje WHO-a, što je odluka koja je izazivala popriličan šok širom svijeta.

Specijalizirana UN-ova organizacija koju od srpnja vodi bivši etiopski ministar zdravlja Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvala je Mugabea (93) da bude ambasador dobre volje i pomogne u borbi protiv bolesti poput srčanog udara i astme u Africi.

Njegovo ovotjedno imenovanje izazvalo je bijes mnogih koji podsjećaju da se zdravstveni sustav Zimbavea, kao i puno drugih javnih usluga, urušio pod Mugabeovim autoritarnim režimom.

Velika Britanjia, bivša kolonijalna sila, u subotu se pridružila kritikama i odluku WHO-a nazvala “iznenađujućom i razočaravajućom”, posebice u svjetlu sankcija koje su Sjedinjene Države i Europska unija odredile Mugabeu.

“Prenijeli smo našu zabrinutost generalnom direktoru WHO-a”, napisao je glasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova.

Mugabeovo imenovanje moglo bi ugroziti napore WHO-a u svijetu na smanjivanju neprenosivih bolesti.

Aktivist i odvjetnik za ljudska prava iz Zimbabvea Doug Coltarje napisao na Twitteru da je ambasadorom dobre volje WHO-a postala “osoba koja putuje zrakoplovom u Singapur na liječenje jer je uništila medicinski sustav Zimbabvea”.

U većini bolnica u Zimbabveu nedostaje lijekova i opreme, a bolničari i liječnici često ne primaju plaće.

“Imenovati Mugabea ambasadorom dobre volje je kompromitirajuće za WHO i doktora Tedrosa”, napisao je na Twitteru Iain Lavein, jedan od direktora nevladine organizacije Human Rights Watch.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x