ERDOGAN I OBAMA: Nastaviti borbu protiv ISIL-a

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i američki predsjednik Barack Obama osudili su teroristički napad koji se u ponedjeljak dogodio u turskom gradu Surucu, kao i napade u kojima su ubijeni vojnik i dvojica policajaca, a za koje je odgovornost preuzela teroristička organizacija PKK, priopćeno je iz Predsjedništva Republike Turske.

Erdogan je razgovarao telefonom sa Obamom, a glavna tema bila je globalna borba protiv terorizma i nedavni teroristički napadi u Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Dvojica predsjednika su suglasni o nužnosti odlučnog nastavka borbe protiv terorističke organizacije ISIL, koja najvjerovatnije stoji iza napada u Surucu, kao i nužnost nastavka suradnje s ciljem uspostave mira i stabilnosti u Iraku i iznalaženja političkog rješenja sirijske krize.

Naglasili su da će SAD i Turska i dalje biti protiv svake vrste terorizma i da će intenzivirati suradnju u pravcu jačanja mjera sigurnosti na tursko-sirijskoj granici i spriječiti odlazak stranih boraca na ratišta u Iraku i Siriji.

Teroristički napad u južnom turskom gradu Surucu izveden je u ponedjeljak. Poginule su 32, a među više od 100 ranjenih je 20 i dalje životno ugroženih. Napad je najvjerovatnije djelo bombaša samoubojice koji je aktivirao eksploziv u dvorištu Doma kulture u centru grada, gdje je bila okupljena masa članova omladinskog udruženja. Nadležna tijela u Turskoj vode opsežnu istragu, a dosadašnje informacije ukazuju na povezanost napadača sa terorističkom organizacijom ISIL.

more recommended stories