U BiH živi 4000 ekstremista ISIL-a

ZAGREB -Sigurnosne agencije posebno opserviraju granicu prema BiH u kojoj po procijeni hrvatskih tajnih službi živi oko 4000 ekstemista ISIL-a, piše u najnovijem broju zagrebački “Globus”.

List pod oznakom “ekskluzivno” objavljuje prvi insajderski izvještaj o pozadini Hrvatske borbe protiv ISIL-a u kojem se navodi omjer po kojem u BiH 41 borac ISIL-a dolazi na milion stanovnika što je jedan od najvećih europskih prosjeka,

Dodaje se da je iz BiH u Siriju otišlo 156 muškaraca sa 36 žena i 25 djece. Od početka godine vratilo se 48 muškaraca i tri žene. Poginulo je 25 muškaraca i jedna žena.

Najstariji borac u Siriji iz BiH imao je 74 godine. Prosjek godina žena iz BiH je 27, a najstarija ima 55 godina.

“Globus” piše i to da plaća za borce ISIL-a iz BIH iznosi od 50 do 100 dolara mjesečno i ističe da je jedna trećina onih koji su otišli ranije  krivično evidentirana zbog terorizma, krađe, pljačke.

“Bosna je zemlja u kojoj rat nije završen nego prekinut”, prenosi Globus izjave nadležnih u službama sigurnosti, a  Pavle Kalinić, načelnik zagrebačke Kancelarije za upravljanje kriznim situacijama kaže da je Hrvatska potencijalna meta samim tim što je bila umiješana u rat u BiH.

– Uz to smo kao zemlja članica NATO poslali vojnike u Avganistan, kaže on.

“Globus” navodi da u Hrvatskoj u  ovom trenutku živi između 50 i 100 osoba, koje se mogu nazvati ekstremnim islamistima zbog svojih uvjerenja, stavova i razmišljanja, a uglavnom su s područja Pule, Rijeke i Zagreba.

Sedam ili osam hrvatskih državljana ima dvojno sirijsko državljanstvo, a sigurnosni aparat raspolaže informacijama o još desetak konvertita, uglavnom žena koje su kroz kontakte sa ekstremnim islamistima odlučile da promjene vjeru i pređu na njihovu stranu.  Riječ je o mladim djevojkama i ženama u tridesetim godinama.

Ipak sigurnosne agencije tvrde da Hrvatskoj ne prijeti opasnost, jer je broj osoba koje predstavljaju rizik manji u odnosu na zemlje okruženja.

Navodi se i to da članovi ISIL-a putem društvenih mreža sve češće pokušavaju regrutirati  Hrvate, uglavnom mlade na koje šire svoju propagandu i uvjeravaju ih u ispravnost svetog rata protiv SAD i njihovih saveznika.  Obećavaju novac i šire lažne priče o vrijednim nekretninama kojim navodno raspolažu na području Sirije.

Profili agitatora na Facebooku i Instagramu puni su lažnih slika svakodnevnice, a na njima su džihadisti u civilnoj odjeći i uredno izbrijani.