Published On: Sat, Sep 26th, 2015

ELON MUSK 'Izbjeglička kriza tek je blijeda najava onog što dolazi'

Elon Musk, američki milijarder, poduzetnik i vizionar kojeg mnogi smatraju modernim Teslom, jučer je u Berlinu iznio svoje mišljenje o izbjegličkoj krizi koja potresa Europu

Musk, koji je pokrenuo izuzetno uspješne tvrtke Tesla Motors, SpaceX i SolarCity, sudjelovao je u Berlinu na poslovnom seminaru u organizaciji njemačkog ministarstva za gospodarska pitanja i energetiku, pri čemu se dotaknuo i aktualne izbjegličke krize.
‘Izbjeglička kriza s kojom se danas suočavamo tek je blijeda najava onoga što nas čeka u budućnosti ako ne poduzmemo nešto oko klimatskih promjena. Danas se radi o milijunima ljudi, ali u budućnosti, ako uzmemo u obzir znanstveni konsenzus, problem će se brojati u stotinama milijuna ljudi, pa i više od toga’, ustvrdio je Musk.
Predsjednik Uprave Tesle i SpaceX-a poentirao je riječima: ‘Za 20, 30 ili 40 godina, što ćete reći svojoj djeci i unucima? Kad vas pitaju zašto niste ništa učinili, što ćete im reći?’
Musk je dobro poznat po svom dugogodišnjem zalaganju za smanjenje emisija ugljikova dioksida u atmosferu zbog kojeg dolazi do globalnog zatopljenja. Tako je ranije ove godine ustvrdio da je korištenje fosilnih goriva ‘najgluplji eksperiment u povijesti čovječanstva’, a slične se ideje dotakao i u Berlinu.
‘Ovih se dana u svijetu odvija mnogo toga što je važno i što zaslužuje našu pažnju, ali meni se čini da je itekako važno postaviti pitanje  – što je najvažnije ako gledamo dugoročno? Što je to što će nas, ako se ne pozabavimo time danas, proganjati u budućnosti?’ zapitao se Musk u svom izlaganju.
‘Izuzetno je važno shvatiti i priznati da kao čovječanstvo značajno mijenjamo kemijski sastav atmosfere i oceana i to na način koji nije reverzibilan. Želim da jednog dana kad budemo razmišljali o ovim danima u budućnosti možemo reći da smo poduzeli ono što je potrebno’, zaključio je Musk.