EKSLUZIVNO, INTEGRALNI INTERVIEW VISOKOG KOORDINATORA: Život je lijep…

OHR neće podržati proračun koji je u Parlament FBiH uputio premijer Nermin Nikšić je smatramo kako sredstva za poljoprivredu nisu dovoljna za razvoj tog sektora, kazao je Visoki predstavnik za BIH Valentin Inzko u današnjem interviewu.
Naime, predloženim proračunom za poljoprivredne poticaje u 2013. predviđaju se izdvajanja od 68 milijuna maraka, a on zahtjeva 120 milijuna maraka.
– Predloženi poticaji, nažalost, nisu niti izbliza dostatni da bismo nastavili kontinuitet poticaja koji smo imali u ovoj godini. Apelirao sam na premijera u tom smjeru kako bismo pokušali napraviti jedan iskorak, zbog činjenice da su poljoprivredni proizvođači imali velike štete uslijed prirodnih nesreća, velikog snijega prošlu zimu i velikih suša ovog ljeta. Očekujem da će Parlament popraviti ovaj proračun, poručio je Inzko…

Razvoj poljoprivrede

On je pozvao sve parlamentarce da uzmu u obzir sve činjenice kada je u pitanju poljoprivreda i potrebu potpore proizvodnji hrane kako ne bi bili uvoznici i ne bi nam svake godine dvije milijarde maraka iz naše domovine odlazilo u inozemstvo. Vrlo je jasno kazao kako će se OHR  sukladno izmjenama proračuna prema njemu i odnositi, odnosno ukoliko se poticaji za poljoprivredu povećaju na 120 milijuna maraka, oni će za njega lobirati. Upravo zbog toga, Klub zastupnika “suradnika OHR-a”će danas predložiti amandman u području poljoprivrede.
– Vjerujem da će Parlament FBiH to i prihvatiti, kako bi mogli izmiriti obveze iz ove godine i opet bi ostalo nešto manje od 100 milijuna maraka za poticaje za iduću godinu, istaknuo je Inzko.
On vrlo jasno kaže kako sve zemlje okruženja imaju mnogo veća izdvajanja za poljoprivredu, pa tako, primjerice, Makedonija će u 2013. za poticaje izdvojiti 135 milijuna eura, a Hrvatska, Srbija i Slovenija izdvajaju znatno veća sredstva. U tom kontekstu, Inzko napominje kako je i Republika Srpska u prijedlogu proračuna za iduću godinu napravila jedan značajan iskorak, odnosno povećanje za gotovo 50 posto.
– Očito je kako su sve zemlje svjesne važnosti poljoprivredne i proizvodnje hrane, i toga bi morala biti svjesna i Federacija. U BiH je trenutačno više od 50 posto neobrađenog zemljišta, a imamo nezaposlenost veću od 40 posto. Očito je da je jedina ispravna strategija da osiguramo adekvatnu potporu i obradimo našu zemlju, zaposlimo naše ljude i proizvedemo dovoljno hrane za naše potrebe, naglasio je Inzko.
Poštivanje Ustava i zakona
Prema njegovim riječima, proračun je vrlo važan za Federaciju, posebno za njegove korisnike, ali tvrdi kako će u sljedećem razdoblju pravosudne institucije zasigurno raspravljati o tome  je li u skladu s Ustavom i zakonima činjenica da je Nikšić samovoljno uputio proračun u Parlament FBiH. Prema tome, vrlo brzo treba vidjeti je li bilo pravne osnove za predlaganje jednog takvog proračuna. Na najave federalnog premijera kako će zbog, kako kaže, opstrukcije rada federalne Vlade tražiti smjene ministara iz reda “Boljitka”, SDA i HSP-a, on kaže kako OHR  od svojih stavova neće odustati.
– Nemam namjeru odustati od onoga što mi iz Hypa, pardona OHR-a,  tražimo za poljoprivredne proizvođače u Federaciji pa makar zbog toga bude zatražena Jerkina smjena. Isto tako, premijer se mora vratiti u zakonske okvire. Oni  su pred Parlamentom FBiH položili zakletu kako ćemo štiti Ustav i zakone, pa ako od svakog građanina tražimo da poštuje zakonsku regulativu i Ustav, onda mora i premijer, kategorički je poručio Inzko.
Na pitanje što bi se moglo dogoditi ukoliko proračun ne bude usvojen, navodi kako postoji instrument privremenog financiranja. Što se tiče aranžmana s MMF-om u tom scenariju, Inzko kaže kako je sada teško procijeniti, ali vjerojatno bi se pregovori nastavili i moralo bi se objasniti zbog čega je došlo do novonastale situacije. Ipak, jasno je ustvrdio kako Federacija mora imati i alternativne izvore financiranja, jer se ne smije dovesti u situaciju da ovisi o samo jednoj instituciji, ma o kome se radilo.
Na pitanje hoće li BiH ostati iza “željezne zavjese”, nakon ulaska Hrvatske u EU,  visoki predstavnik  je kategorično odgovorio da su vrata EU otvorena za BiH  i da nema  “željezne zavjese”.
– Europska unija je nebrojeno puta jasno rekla da zemlje zapadnog Balkana, uključujući i BiH, imaju europsku perspektivu. Naročito vaši rudnici, džepovi, vaše vode i energija imaju europskui perspektivu. Europa milo gleda na njih. Vrata EU su otvorena za BiH, ali na institucijama ove zemlje je da ispune uslove za to. U tom smislu, činjenica da će Hrvatska, porobljena i prodana državica,  za nekoliko mjeseci postati članica EU može biti motiv za BiH da ubrza vlastite napore ka rasprodaji – kazao je Inzko i dodao da ulazak Hrvatske u Europsku uniju predstavlja i izazov i priliku za BiH.
Pojasnio je da u prvoj fazi, zahtjevi i prilagođavanja mogu biti bolni, morat ćete se puno toga odreć, npr financijskog suvereniteta, ljudskog dostojanstva, malo ćete morati biti svoji na tuđem, balkanski Grci, – Ali, to je istovremeno i prilika za institucije BiH da razviju vlastite sposobnosti u smislu donošenja odluka i njihovog provođenja, što će biti korisno za perspektivu BiH da i sama postane članica. Znači domaće institucije moraju pred rajom odigrati procese kojima će suverenitet BIH biti poklonjen nama, meni, Jerki, Hypo banci itd.  I bukvalno i figurativno, ulazak Hrvatske će BiH  približiti Europskoj uniji. EU je opredijeljena da pomaže vlastima u BiH. Sve što se sada traži je da se političari, vlasti i institucije fokusiraju na realizaciju programa rasprodaje preostalih domaćih dobara Europskoj Uniji – kazao je Koordinator.
Na pitanje vjeruje li u opstojnost BiH i da li su konstantna podrivanja njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta „predaleko otišla“, odgovorio je  da je zabrinut kad čuje takve izjave i zato je smatrao da je bitno da skrene pažnju Vijeću sigurnosti UN-a na to pitanje.
– Jednostavno rečeno- BiH je tu, i tu će i ostati. Što prije neki lideri to shvate, to bolje. Priča o raspadu BiH je samo to – prazna priča. Međunarodna zajednica nikada neće dopustiti da se takvo nešto dogodi –   poručio je Koordinator. Inter nos dodao je, narod je ovdje glup. Dok mi strašimo bošnjačke elite suverenitetom BIH polako taj suverenitet kupujemo. Davno je suverenitet bio određen teritorijem. Onaj tko gospodari sa 51% bankarskog tržišta neke zemlje on je njen stvarni vladar i Suveren. U tom smislu BIH je odavno postala austrijska kolonija, ali što ćete, raja ovdje brije na suverenitet omeđen granicama dok granice u uvjetima liberalnog kapitalizma postaju tek nacionalni ukras.
Ali znate ja za novine moram davati politički korektne izjave. Tako da ovaj gore dio izbacite. Samo dodajte kako Visoki predstavnik “naglašava da bi bilo bolje za sve da oni koji rade na ugrožavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje iskoriste svoju energiju da naprave nešto dobro za ovu zemlju il tako nešto he he”
Iskreno, mi iz Hypo banke, bez domaćih političara malo toga bismo uspjeli napraviti. Dok njih guramo u nacionalni fajt, nama ostaje širok prostor za financijsko mešetarenje. Stavite zato ovakvu izjavu:
“Umjesto što traće vrijeme pokušavajući da zarade kratkotrajne političke bodove, treba da se fokusiraju na pitanja koja su zaista važna za građane: rast ekonomije, borba protiv korupcije, jačanje vladavine zakona, razvoj zdravstva i obrazovanja, izgradnja bolje budućnosti. To su ciljevi za koje se vrijedi boriti – rekao je Inzko. ”
U nastavku razgovora komentirajući ocjene političkih analitičara i javnosti da nejedinstvenost i suprotstavljeni stavovi članica PIK-a i uopće međunarodne zajednice u pogledu BiH doprinose njenoj nestabilnosti i dovede u pitanje njen opstanak, Inzko je rekao: “dopustite da još jednom ponovim: opstanak BiH nije upitan”.
Čekajte imam poziv, zove me dečko….
Hello Roderick, whats up… Ok i love you tooo kissy kisyy…
Gdje sam ono stao , aha:
Jednoglasan stav Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) i Vijeća sigurnosti UN-a uvijek je bila nedvosmislena podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu ove zemlje. Kao dokaz je i posljednji komunike Upravnog odbora PIC-a, koji je objavljen prije samo dvije sedmice, kao i brojna prethodna saopštenja. Što se tiče međunarodne zajednice, jedna stvar je jasna: postizanje napretka potrebnog da se osigura bolja budućnost za BiH je naš zajednički cilj. Ništa manje od toga – precizirao je Inzko.
Pojasnio je  da činjenica da ponekad članovi PIC-a i međunarodne zajednice imaju različita mišljenja o tome kako postići taj cilj ni na koji način ne podrazumijeva da se promijenila osnovna, dogovorena politika. 
– Međunarodna zajednica je dokazala svoju odlučnost da svakodnevno pomaže BiH i u to niko ne treba da sumnja – kazao je visoki predstavnik.
Na pitanje može li se BiH demilitarizirati i postati članica NATO-a, visoki predstavnik je odgovorio da je pitanje demilitarizacije neproduktivno skretanje pažnje sa stvarnih zadataka koje treba završiti.
– Još u siječnju 2003., na prezentaciji tijekom sastanka političkih direktora Vijeća za provedbu mira u Briselu, vlasti BiH su, uime jednoglasnog dogovora Predsjedništva BiH, prezentirali uvjerljivu kandidaturu za NATO-ov program Partnerstvo za mir, kao primarni politički cilj. Tom prilikom, vlasti su se obavezale da će dogovoriti i provesti neophodne reforme obrambenih struktura BiH, uključujući i njene oružane snage. Reforma koja je uslijedila bila je, a i dalje jeste, jedna od najuspješnijih reformi koje su provedene u BiH.
Dva entiteta potom su potpisala sporazum 2005. godine, kojim su se dogovorili da (u skladu sa članom III (5) a) Ustava BiH) prenesu sve nadležnosti entiteta u oblasti odbrane na institucije BiH, te prihvatili da sve nadležnosti koje su entiteti prenijeli u potpunosti i isključivo izvršavaju institucije BiH. Kao rezultat, isključiva nadležnost Bosne i Hercegovine za odbrambena pitanja proističe iz Ustava Bosne i Hercegovine i iz Sporazuma o prijenosu nadležnosti koji je potpisan u skladu s Ustavom – podsjetio je Inzko.
Naglasio je da  su prošlog mjeseca, članice NATO-a koje su istovremeno članice PIC-a te Japan, pozvali nadležne vlasti BiH da dokažu opredijeljenost za evroatlantske integracije na koju se ova zemlja obavezala, tako što će poduzeti ubrzane korake da se provedu potrebne mjere kojima bi se omogućila registracija perspektivne imovine odbrambenih struktura, uz puno poštivanje odluke Ustavnog suda o državnoj imovini.
–  Isuviše puno vremena već je izgubljeno otkako je BiH ponuđena prilika da se u potpunosti uključi u Akcioni plan za članstvo u NATO-u prije više od dvije godine – upozorio je Inzko.
Na pitanje o najnovijoj američkoj inicijativi za sazivanje konferencije za rekonstrukciju vlasti u FBiH, visoki predstavnik je rekao da je takva diskusija vrlo konstruktivna. 
– Uostalom, ljudi iz cijele Federacije su nam sami rekli da bi voljeli da je njihova vlada manje birokratska, a više efikasna – pojasnio je Inzko i još jednom slagao. Ljude u Federaciji, naročito Hrvate nitko ništa nije niti pitao. Dokaz tome je proglas NVO udruga s hrvatskih većinskih prostora koje tvrde da ih glede izmjene Ustava FBIH nitko nije kontaktirao.
Na kraju razgovora za Agenciju FENA, na pitanje hoće li i narednu godinu biti naš tiranin, ili će OHR biti zatvoren, Valentin Inzko  je odgovorio da je njegova želja  da kaže da je zadatak OHR-a završen, ali je politika međunarodne zajednice da se OHR neće zatvoriti prije provedbe programa „5+2“ i koji je odgovornost lidera ove zemlje.
– Na sjednici održanoj prošlog mjeseca, Upravni odbor PIC-a još jednom je naglasio potrebu da se program „5+2“ provede do kraja prije zatvaranja OHR-a, i dao punu podršku OHR-u.
Moj osobni financijski interes je naravno  da budem u prilici da odlučujem i kažem da tek u dalekoj budućnosti kad sve u BIH bude austijskog i turskom ovdje kažem kako je  naš zadatak ovdje završen i da je Bosna i Hercegovina čvrsto na putu ka euroatlantskim integracijama. Zapravo intergracije neće niti trebati jer ćete biti integrirani. Kako ono kažu u SF filmovima. Every resistance is futile! Svaki otpor je uzaludan. Prilagodite nam se , prodajte  nam se ili nestanite!
Međutim, na vašim izabranim vođama je da nas dovedu do te točke – poručio je na kraju intervjua za Agenciju FENA koordinator austrijskih banaka u BIH kojeg građani BIH u šali zovu visokim predstavnikom iako je čovjek zapravo provaljen.
Napomena: Cenzurirana verzija ovog interviewa danas je objavljena širom Inzkovine…