Published On: Čet, sij 17th, 2013

Ekskluzivno: Transkripti razgovora vrbovane Al-Qa'idine udovice

Tajne službe su preko Mortena Storma, odnosno treće supruge koju je terorist tada tražio, pokušavale pronaći Al-Awlakija. Obavještajac Storm i Amina četiri su mjeseca izmjenjivali podatke…
Ako više nikad neću vidjeti obitelj… Na taj uvjet ne mogu pristati. Pisala je tada 32-godišnja Irena Horak danskom obavještajcu Martenu Stormu dok su dogovarali njezin brak s jednom od najtraženijih terorističkih vođa u vrhu Al-Qaide Anwarom Al-Awlakijem.
Bilo je to jedino što nije željela, na sve drugo je pristala, na život skrivanja i terorizam. Naposljetku je popustila – udala se za Al-Awlakija, da bi, nakon što je on ubijen 2011. ostala udovica.
Obična poruka podrške Al-Awlakiju na Facebooku bila je udica na koju se upecala mlada Bjelovarka. Doduše, tada, 2009., već je bila promijenila ime, zvala se Amina, prešla na islam, ali i zašla u radikalne vode. Poruku da treba pomoć postavio je M. Storm. Marten i Amina su četiri mjeseca izmjenjivali detaljne podatke, a u razgovor se uključio i Al-Awlaki, prije nego što je Amina otišla iz Hrvatske.
Ona je iznosila detalje o svom životu, o mudžahedinima u Zagrebu, ali i strepnju da više nikad neće vidjeti obitelj.
VL