Published On: Uto, lis 29th, 2019

EDELMAN: Gotovo je s idejom mirovine, ovako će starost izgledati u budućnosti

Ric Edelman, osnivač i izvršni predsjednik kompanije Edelman Financial Services, jedne od vodećih tvrtki za financijsko savjetovanje i autor nove knjige The Truth About Your Future: The Money Guide You Need Now, Later, and Much Later (Istina o vašoj budućnosti: vodič za novac koji vam treba sada, kasnije i puno kasnije), smatra kako će uskoro nestati dosadašnjeg koncepta umirovljenja.

Edelman u video uratku kaže kako uskoro više neće biti klasičnog slijeda događaja: rađamo se, idemo u školu, radimo, idemo u mirovinu i umiremo, piše Business Insider.

Živjet ćemo 120 godina

“Očekivani životni vijek vrlo će se vjerojatno drastično produljiti, što znači da ćemo možda živjeti 110 ili 120 godina. Neće biti održiva ideja odlaska u lagodnu mirovinu sa 65 godina. Naime, ako živimo 120 godina, a odemo u mirovinu sa 65, kako ćemo si zaraditi, odnosno priuštiti 50 ili 60 godina slobodnog vremena?

Gotovo je s idejom mirovine. To je bila inovacija 20. stoljeća koje nije bilo u 19. stoljeću i koje neće biti ni u 21. U budućnosti ćete raditi do 75., 85., 95. ili 105. godine života. No, ne brinite zbog toga. Nije tako strašno kako zvuči. Vi ćete, naime, htjeti raditi“, rekao je Edelman.

“Evo zašto ćete htjeti raditi“

“Htjet ćete raditi iz dva razloga. Prvo, bit ćete dovoljno zdravi da to možete učiniti. Bit ćete kao stogodišnjak zdravi kao što je netko danas s 40 ili 50 godina, a to znači da ćete htjeti ostati aktivni, i u gospodarstvu i u zajednici.

Drugo, lakše ćete nego ikad prije zarađivati novac, zahvaljujući zajedničkoj ekonomiji, kratkotrajnim ugovorima, ideji rada sa skraćenim radnim vremenom, rada putem interneta i slično. Nećete više morati raditi 40 ili 50 sati tjedno i nećete morati zarađivati ​​100 ili 200 tisuća dolara godišnje. Moći ćete dopuniti svoj prihod s 20.000 do 40.000 dolara godišnje radeći honorarno one poslove koje želite. Novac će biti lako dostupan, a to znači da ćete umjesto da jedva dočekate godine ili potreban staž za mirovinu, u drugačiji koncept mirovine otići ranije i češće“, objasnio je Edelman.

“Često ćemo imati dugotrajne godišnje odmore“

“Mi to trenutno nazivamo godišnjim odmorima. No onda ćemo ih imati češće. Dakle, ići ćemo u školu, naći ćemo posao, a onda uzeti par godina slobodnog. Kasnije ćemo ponovno otići u školu i započeti neku posve drugačiju karijeru.

Činit ćemo tako kroz cijeli život. Nestat će linearnog koncepta zaposlenja. Umjesto toga, pojavit će se ciklična linija života gdje ćete prolaziti kroz učenje, zapošljavanje i slobodno vrijeme kroz cijeli svoj život.

Bit će zabavno i ugodno, a bit će i korisno za zajednicu. Zašto bi netko s time imao problem?“ dodao je./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare