Published On: Sat, Sep 26th, 2015

DŽIHADISTI IMALI MAPE AVIOBAZE: Prvi sukob ruskih marinaca sa snagama ISIL-a, uspješno obranili svoju bazu


Sirijska vojska nastavlja sa žestokim zračnim udarima na položaje terorističke organizacije Islamske države na području Rakke, Dar El Zora i Palmire koristeći u tim napadima ruske zrakoplove MIG-31. Također, zračni udari prošireni su na područje grada Alepa na sjeveru Sirije gdje se sirijske režimske snage nalaze u okruženju već više od godinu dana na području čuvanog alepskog zatvora. Naime, na tom je području uza zračnu potporu režimska vojska krenula u protuofenzivu protiv ISIL-a.
Borbe se vode i blizu zrakoplovne baze Kwers pored Alepa gdje su režimske snage vratile jedan dio strateški važnog položaja. Ruski mediji prenijeli su da su se ruski marinci sukobili sa snagama ISIL-a u nedjelju blizu Latakijeu Siriji. Tijekom tih borbi marinci su ubili više pripadnika militantne organizacije, dok su neke od njih uhvatili u pokušaju da napadnu zrakoplovnu bazu koju koristi ruska vojska.
Zanimljiv je detalj koji je spomenuo ruski list “Sevodnja”, a to je da su džihadisti “imali detaljan plan zrakoplovne baze i jasne satelitske snimke s obilježenim ključnim vojnim objektima”.
Da su zračni udari na položaje ISIL-a blizu potvrdila su i dva neimenovana ruska vojna izvora koja su za list “Bloomberg” potvrdila da ruski predsjednik Vladimir Putin planira započeti zračne napade protiv ISIL-a u Siriji odbace li Sjedinjene Države ruski prijedlog za ujedinjavanje snaga.
Ruski predsjednik Vladimir Putin nada se da će njegovi zračni udari na položaje ISIL-a naići na odobravanje NATO-a i SAD-a.