Četvrtak, 18 srpnja, 2024

DŽEBA: Hercegovačkom središtu Mostaru ne treba bosansko, već europsko riješenje

Must Read

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH donijet će 4. svibnja odluku o raspisivanju lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini koji bi se trebali održati prve nedjelje u listopadu ove godine, potvrdio je za Večernji list član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) Vlado Rogić. Po njegovim riječima, u sljedećih 15 dana stranke bi se trebale usuglasiti o rješenju za grad Mostar, a u SIP-u pozdravili bi dogovor koji bi bio u interesu građana i grada Mostara kako bi se izbori, ipak, uspjeli održati.

SDP-DF su bošnjački blok

No, ako je suditi prema posljednjim porukama, prije svega nakon potpune hrvatsko-bošnjačke homogenizacije u gradu koja se onda reflektirala i na službene prijedloge stranaka, koji su međusobno posve udaljeni, dogovor ne treba očekivati u sljedeća dva tjedna. 
Naime, bošnjačke stranke u Mostaru koje predvodi SDA, a u skupini su još SBB, SBiH, BPS, Prva mostarska partija, kojima su se priklonili i njima bliski SDP i DF, usuglasile su se da uz gradonačelnika Mostar dobije i dvojicu dogradonačelnika. Oni bi se prema predstavljenom rješenju izravno birali na izborima, kao i dva dogradonačelnika koji bi bili iz reda druga dva naroda. Predstavnik SDA Salem Marić smatra kako su bošnjačke stranke približile stajališta.

Istodobno s tim, SDP i DF su u parlamentarnu proceduru uputili prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji predviđa da Mostar bude podijeljen na sedam izbornih područja po uzoru na rješenja koja su vrijedila u privremenom statutu grada Mostara koja je prije deset godina izmijenio tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown, čime je ova stranka odustala od ranijih rješenja i predložila podjelu grada po ratnim crtama te središnju zonu grada ubrojala u četvrtu bošnjačku izbornu jedinicu.

“Začuđuje nevjerojatan zaokret u prijedlozima SDP-a i DF-a koji su u svom prvom prijedlogu imali višenacionalno načelo s izbornim jedinicama. Novi prijedlog SDP-a ni izbliza ne ispunjava njihova teško branjena načela višenacionalnosti u gradu i predlažu dezintegracijske procese koji su isključivo na tragu želja i očekivanja pojedinih naroda. Ovim su SDP i DF zapravo pokazali da su nacionalne, a nikako višenacionalne stranke”, rekao je predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostara Damir Džeba.

Po njegovim navodima, došlo je do homogeniziranja hrvatske, odnosno bošnjačke strane u Mostaru zbog čega se u suštini ne nazire rješenje za održavanje izbora.

Teško do dogovora

“Vrlo je teško očekivati da će doći do zajedničkog prijedloga i dogovora budući da stranke HNS-a i HDZ zagovaraju rješavanje suštine presude Ustavnog suda BiH glede mandata i izbornih područja, a bošnjačke stranke, pak, inzistiraju da se prvo riješi pitanje nacionalne zaštite i uvođenja novih mehanizama zaštite. Mene posebno začuđuje što određene političke stranke tretiraju Mostar kao bosansko rješenje, a nama treba proeuropsko i probosanskohercegovačko rješenje”, objasnio je Džeba. Kao treća strana u Mostaru svoj prijedlog iznijeli su i iz srpskoga bloka, tražeći svoj dio vlasti.

Posve je principijelan stav Safeta Oručevića iz Centra za mir da bi ovakvo rješenje trebalo predložiti i u drugim sredinama s manjinskim narodima. 
Izbori u Mostaru se na održavaju jer je Ustavni sud BiH poništio izborna pravila za Mostar koja se odnose na izbor vijećnika u Gradsko vijeće. Drastično različit broj birača u šest izbornih jedinica birao je jednak broj vijećnika – po tri. Uz to, diskriminirani su i stanovnici središnje gradske zone koji su samo mogli glasovati za jedinstvenu gradsku listu. Sud je naložio PBiH samo da se izmijene odredbe Izbornoga zakona koje su poništene te ni jedna druga odredba o Gradu Mostaru nije neustavna niti je doveden u pitanje Statut grada Mostara, podsjeća Večerenji list./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto Zelenski odjednom želi Rusiju na sljedećem ‘mirovnom samitu’?

Razumijevanje političkih odluka kijevskog režima može biti prilično izazovno, djelomično zato što se te odluke zapravo donose u Washingtonu....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -