DŽABA N1, DŽABA PROPAGANDA: SDS se žali na rast SNSD-a u Srpskoj

Novi-stari načenik Teslića i predsjednik Glavnog odbora SDS, Milan Miličević, izjavio je da je zadovoljan rezultatima lokalnih izbora samo u nekim sredinama.

Međutim, nije zadovoljan općenito rezultatom SDS-a.

Za razliku od predsjednika stranke Mirka Šarovića, koji je u izbornoj noći otvorio šampanjac, Miličević je u javnost izašao s točnim, ali sumornim podacima za SDS.

– Reći ću nešto u medicinskom žargonu. Da bi pacijenta mogli liječititi, pacijent mora prihvatiti svoju bolest. Ako je on prihvati, onda imamo suradnju i možemo napredovati. SDS mora sasvim racionalno, istinito, na organima stranke analizirati rezultate ovih izbora. Mi to nismo uradili kao stranka, dakle nismo napravili valjanu analizu izbornih rezultata ni 2016, ni 2018. Nismo našli uzroke naših problema i gubitka tih izbora. To sada ne smije ponoviti – rekao je Miličević za N1.

On je naglasio da su odlični rezultati SDS u Tesliću, Loparama, Istočnoj Ilidži, Modriči, Ugljeviku, Brodu i u još nekim lokalnim zajednicama.

– Odlično je ono što se dogodilo u Bijeljini i Banjaluci. Ali to nije uvjet da možemo očekivati pobjedu oporbenih stranaka na izborima 2022. Ukoliko, naravno, ne analiziramo ono gdje nismo dobri.

Dakle, SDS u ovom momentu, na osnovu do sada pristiglih rezultata, ima pad od 5,3 posto. To je istina, to su brojevi. Ne treba manipulirati pričom o tome kako je 100.000 ljudi manje izašlo na ove izbore. Da, jeste, ali procentualno gledano, SDS je doživjela pad, a SNSD je zadržao svoj rezultat, a mislim da je imao i blagi rast – rekao je Miličević.

On je podsjetio da je SDS 2016. godine, u odnosu na DNS, imala prednost za više od sedam posto, dok je sada ona pala na oko tri procenta.

– To su ozbljne analize koje trebamo napraviti. Mi smo u Banjaluci kao stranka na samo četiri posto, imamo samo jednog odbornika. Moramo znati i prihvatiti da je, uz ogroman uspjeh koji je Ljubiša Petrović napravio u Bijeljini, SDS u tom gradu jako loše prošla. Stranka Miće Mićića ima više odbornika i više postotaka nego SDS u Bijeljini.

U Trebinju, Vukanovićeva stranka je, bez infrastrukture, dobila 15 posto, a SDS svega devet posto. Nismo ni imali kandidata u Mrkonjić Gradu, u Kneževu – izjavio je Miličević, bolno otrijeznivši sve u SDS koji slave izbornu pobjedu i već sada najavljuju da će, na osnovu toga, promjene u Republici Srpskoj biti nastavljene na općim izborima 2022. godine.

SDS je, podsjeća HMS, na lokalnim izborima pobjedio u 16 općina i gradova u Republici Srpskoj, a SNSD u 42 općine ili grada u tom entitetu i 3 općine u FBiH- Drvaru, Glamoču i Grahovu. Treća po snazi stranka u RS- PDP- pobjedila je samo u Banja Luci, gdje je za novog gradonačelnika umjesto SNSD-ovog Igora Radojičića izabran Draško Stanivuković./HMS/