Published On: Uto, svi 29th, 2012

Dva HDZ-a: Rekonstrukcija federalne vlasti uvjet je za izbacivanje SDA

HDZ BiH i HDZ 1990 tražit će da eventualno izbacivanje SDA iz Vijeća ministara i učešće te dvije stranke u federalnoj vladi bude riješeno u jednom paketu, potvrdio je Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH.

To praktično znači da ako SDP BiH želi podršku Vjekoslava Bevande, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, u vezi s rekonstrukcijom Vijeća ministara, onda će morati osigurati učešće legitimnih Hrvata u Vladi FBiH.

“Za nas je federalna vlada otpočetka nelegitimna i funkcionira na osnovu privremene odluke visokog predstavnika, što je problem koji odmah treba riješati, dogovorom, u jednom paketu. Ja bih bio najsretniji da ništa ne diramo (u Vijeću ministara) i da pokušamo doći do svih rješenja dogovorom”, rekao je Čović.

On je, kako prenose Nezavisne novine, rekao da postoji suglasnost lidera pet stranaka da se SDA odbijanjem proračuna “samoisključuje” iz vlasti na razini BiH, ali i da postoji dogovor da bi prije izjašnjavanja o tome volio sačekati da vidi kako će SDA postupiti prilikom glasanja.

Čović je, također, istakao da će o novonastaloj situaciji danas razgovarati sa Zlatkom Lagumdžijom, predsjednikom SDP-a, i sa Sulejmanom Tihićem, predsjednikom SDA, a da će se telefonski čuti i s ostalim liderima.

“Ako se stvari odviju u pravcu odbijanja proračuna, onda ostaje petorka ili je moguća neka druga šestorka, da sad ne prejudiciramo stvari”, rekao je Čović.

Također, istakao je da postoji razumijevanje bošnjačkih stranaka u Sarajevu da pitanje legitimnog učešća Hrvata na svim razinama vlasti u BiH mora biti riješeno.

“Ako netko i dalje misli da je moguće bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda funkcionirati na bilo kojoj razini BiH onda se dovodi u pitanje funkcionalnost BiH i kakva je uopće njena budućnost. U narednim danima ćemo sve to vidjeti. Ali ako se ništa ne dogodi u ova dva-tri dana u vezi s proračunom, onda se bojim da idemo u jednu krizu koja može biti ozbiljna”, rekao je Čović.

I Veso Vegar, glasnogovornik HDZ 1990, je potvrdio je banjalučkom listu da će dva HDZ-a eventualnu rekonstrukciju Vijeća ministara iskoristiti da se riješi legitimno predstavljanje hrvatskog naroda u svim institucijama.

“Jasno je, naravno da ćemo tražiti. Mi se ni u jednom trenutku nismo odrekli tog našeg zahtjeva. Od početka su HDZ i HDZ 1990 trebali biti u federalnoj vlasti jer su dobili najviše glasova hrvatskog naroda”, rekao je Vegar.

Tihić je, međutim, izjavio da SDA ima mehanizam u Domu naroda za zaustavljanje eventualne odluke kojom bi SDA bila izbačena iz Vijeća ministara.

Tihić nije htio precizirati radi li se o vetu ili povlačenju vitalnog nacionalnog interesa, pojašnjavajući da zakonska odredba predviđa kompliciraniju proceduru razrješenja nego što je to slučaj kod imenovanja ministara.

“Ukoliko netko smatra da SDA treba samo podržavati ono što drugi dogovore ili ako SDP misli da SDA može imati kao poslušnika, mora znati da SDA može biti samo ravnopravan partner”, rekao je on.

Vegar je, međutim, rekao da i legitimni Hrvati imaju isti mehanizam u Domu naroda BiH, kojim mogu blokirati odluke.

“I Hrvati imaju pravo štititi svoje interese kao što ih imaju Bošnjaci i Srbi, Hrvati u Domu naroda imaju tri delegata, koliko ih ima i SDA. Ako SDA može blokirati na takav način, mogli bi to raditi i Hrvati”, rekao je Vegar.

Dužnosnici SDP-a nisu željeli komentarisati ove najave dva HDZ-a, pojasnivši da je to odluka koja se donosi “na vrhu”. Rekli su samo da se, koliko je njima poznato, stav SDP-a nije promijenio. Stav te stranke je da odbijaju bilo kakvu mogućnost da dođe do rekonstrukcije Vlade FBiH na način da u nju uđu dva HDZ-a.

SDA vodi politiku čiste provokacije i blokiranja i zato je i moguće i poželjno napraviti rekonstrukciju Vijeća ministara BiH, rekao je jučer Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS.

“Dok netko ne izbaci SDA iz vlasti ta stranka neće napustiti poziciju vlasti i pravit će probleme iznutra”, rekao je on i naglasio da je SDP BiH kroz platformu uveo SDA u vlast i da je sad na SDP-u da se opredijeli može li dalje s takvim partnerom.

 

Analitičari procjenjuju kako je rekonstrukcija federalne vlade u sadašnjem odnosu snaga zapravo neprovodiva s obzirom da to mora inicirati predsjednik Federacije BiH Živko Budmir koji je na tu dužnost postavljen kao član HSP-a. Budući da je on sam nelegalan i nelegitiman, takvim potezom ugrozio bi i vlastitu poziciju. Drugi pak analitičari tvrde da Budimir to i ne može učiniti budući da je mjesecima već politički mrtav. Ubio ga je naime Zukan Helez u emisiji Senada Hadžifjezovića. Budimiru se nakon toga gubi svaki trag.

 

 

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare