Četvrtak, 18 srpnja, 2024

DVA DESETLJEĆA Zločini nad Leutarom i Šantićem bez kazne

Must Read

Sudbine obitelji Ivana Leutara i Duje Šantića uvelike su slične, piše Večernji list BiH. Njihovi očevi Jozo Leutar i Vlado Šantić ubijeni su, a država, odnosno centri moći su učinili sve da stvarne nalogodavce i ubojice zaštite od kaznenog progona. I to se nastavlja sustavno činiti dva desetljeća. Jučer se navršilo sedamnaest godina od atentata, eksplozije bombe podmetnute pod vozilo doministra unutarnjih poslova FBiH Joze Leutara u središtu Sarajeva koji je preminuo dvanaest dana kasnije od tih posljedica.

Fabriciranje dokaza

Tim povodom obitelj Leutar, doministar sigurnosti BiH Mijo Krešić, kao i izaslanstvo Federalne uprave policije, zapalili su svijeće te položili vijence na spomen-obilježje u Alipašinoj ulici u sarajevskom naselju Ciglane, na mjestu kobnog događaja. 
Istraga u ovome slučaju ponovno je nedavno aktivirana u Županijskom tužiteljstvu nakon jednog montiranog sudskog procesa, zataškavanja i fabriciranja dokaza. Preuzeta je zatim iz Sarajevskog županijskog tužiteljstva i otvorena u Tužiteljstvu BiH. Rezultirala je neuspjelim trošenjem vremena i novca. U međuvremenu je uspostavljen deveteročlani tim državne policijske agencije SIPA-e koji je počeo raditi na ovome vrlo složenom i osjetljivom slučaju na kojemu se testira i vjerodostojnost države i njezinih institucija. U međuvremenu suspendirano je više od pola članova istražnog tima koji se bavio slučajem “Leutar”. Ovaj incident uklopio se u jednu u nizu od desetaka drugih smišljenih propusta, preusmjeravanja istrage, fabriciranja dokaza, a sve u cilju skrivanja nalogodavaca ovoga ubojstva koje ima pečat organizirane državne mafije.

Kriminalac krunski svjedok

Kako drukčije objasniti da je država notornom kriminalcu, silovatelju i lažnom svjedoku isplatila 250.000 maraka za lažno svjedočenje, a da nitko nije pokrenuo istragu odgovornosti. Oni koji su instruirali, odnosno isplatili novac lažnome svjedoku također su bili dio lanca hobotnice. Tužitelj u Sarajevskoj županiji u ovome slučaju Mustafa Bisić, koji se istaknuo u usmjeravanju istrage i čudnih događanja s dokazima u postupku, kasnije je nagrađen i postao je voditelj Odjela za izdržavanje kaznenih sankcija pri državnom Ministarstvu pravosuđa. Promaknut je i Faik Lušija, tadašnji zamjenik voditelja krim-odjela u Federalnoj upravi policije, koji mlade kadrove odgaja u Policijskoj akademiji. Mehmed Žilić, koji je bio SDA-ov ministar unutarnjih poslova, je nakon okončanja mandata i ubojstva Leutara pet godina bio savjetnik za unutarnju politiku Sulejmanu Tihiću, tadašnjem članu Predsjedništva BiH, i Adnanu Terziću, predsjedatelju Vijeća ministara BiH. Na sličan način su počašćeni i kreatori slučaja generala HVO-a Vlade Šantića koji je likvidiran s nalogom “odozgo”. Prije svih, general Atif Dudaković i šef vojne policije Hamdija Abdić Tigar, koji su u ratu, ali i danas, gospodari života i smrti ovoga kraja. Najskandalozniji potez bila je odluka Županijskog tužiteljstva u Bihaću, što ustvari i opisuje utjecaj i moć politike, odnosno moćnika da se ovaj ratni zločin prekvalificira u civilno ubojstvo, a da se za tijelo ubijenog Šantića nikada ne provede DNK analiza kako bi se utvrdilo radi li se o istoj osobi.

vecernji.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto Zelenski odjednom želi Rusiju na sljedećem ‘mirovnom samitu’?

Razumijevanje političkih odluka kijevskog režima može biti prilično izazovno, djelomično zato što se te odluke zapravo donose u Washingtonu....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -