Subota, 25 svibnja, 2024

Državnim udarom nametnuti predsjednik F BiH tvrdi: Ovo je državni udar, shvatio sam da nisam relevantan

Must Read

(Nezakonito izabrani, op. Dnevnik.ba) predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir ocijenio je danas da je uvrštavanje na dnevni red sjednice (nezakonito imenovane, op. Dnevnik.ba) Vlade Federacije BiH u petak razrješenjima nadzornih odbora u javnim poduzećima EP HZHB i EPBiH, BH T i HT Mostar, BH Pošta i Pošta Mostar posljedica grubog politiziranja tim preduzećima.

Govoreći o pitanju razrješenja dužnosti (nezakonito izabranog) ministra prostornog uređenja Desnice Radivojevića (SDA), Budimir naglašava da je Radivojevića o pristigloj ostavci telefonski obavijestio te da ministar Radivojević nije izrazio neslaganje s tim razrješenjem, dodajući da je razrješenje urađeno u skladu s ustavnim ovlastima predsjednika FBiH.

Podsjetio je i da je usprkos tome zanemarena odluka ( nezakonito izabranog, op. Dnevnik.ba) predsjednika FBiH te da je ministar Radivojević nastavio sudjelovati u radu sjednice Vlade, naglašavajući da u slučaju da (nezakonito izabrani) premijer Vlade FBiH Nermin Nikšić smatra kako je Odluka o razrješenju nezakonita ili protuustavna, zakonom su propisane procedure koje daju mogućnost postupanja.

“S obzirom na tumačenje Ureda za zakonodavstvo kao i tajnika Vlade da je odluka predsjednika FBiH u skladu s ovlastima predsjednika sve odluke Vlade koje su na toj sjednici donesene, nakon napuštanja sjednice osam ministara, nevažeće su, jer nije postojao kvorum za održavanje sjednice”, kazao je Budimir, dodajući da će svaki pokušaj provedbe tih odluka tretirati kao postupanje protivno Ustavu i zakonima FBiH.

Budimir je kazao da ga začuđuje ovakvo ponašanje premijera Nikšića i dijela ministara u Vladi FBiH koje je isključivo posljedica stranačkih stavova i opredjeljenja, dodajući da je to čin nepoštivanja Ustava, institucija i zakona FBiH.

Na konstataciju novinara da je Nikšić podnio krivičnu prijavu protiv njega zbog smjene Radivojevića, Budimir je naglasio da ukoliko je to u skladu sa zakonom i propisima koji reguliraju tu oblast on će se povinovati tom sustavu i postupiti kako je tim zakonima predviđeno.

Govoreći o trenutnoj političkoj situaciji u kojoj se Federacija nalazi, podsjetio je da je SDP u posljednjih petnaestak dana pokrenula razgovore o promjeni parlamentarne većine i konstituiranju vlasti s novim partnerima na svim razinama vlasti u BiH te je uspostavila novu parlamentarnu većinu i izvršnu vlast na razini kantona s novim koalicijskim partnerima.

Budimir smatra da se pritiscima, nezakonito i protivno Ustavu FBiH nastoji izvršiti promjena vlasti koja je uspostavljena nakon općih izbora 2010. godine, naglašavajući da je legitimno i demokratsko pravo političkih stranaka i pojedinaca, kada su nezadovoljni funkcioniranjem vlasti, ili iz drugih razloga tražiti promjenu te vlasti.

“No u demokratskim društvima takve promjene vlasti moraju slijediti procedure ugrađene u Ustav i zakone tog društva, u protivnom to djelovanje je protuustavno, odnosno izvan zakona i smatra se protuustavnim djelovanjem, odnosno rušenjem ustavnog poretka ili državnim udarom”, kazao je na današnjoj press-konferenciji ( državnim udarom ustoličeni, op. Dnevnik.ba) predsjednik FBiH Živko Budimir.

Dodao je i da je kao ( pučem nametnuti, op dnevnik.ba) predsjednik FBiH obavio konzultacije sa svim relevantnim političkim čimbenicima u FBiH da bih imao potpunu sliku stanja i događaja te mogao donijeti najispravniju odluku, ali da se predsjednici političkih stranaka koje su potpisale sporazum o novoj parlamentarnoj većini SDP, HDZBiH, HDZ 1990 te SBB, izuzev Fahrudina Radončića predsjednika SBB-a, nisu niti odgovorili na poziv za sastanak upućen pismenim putem iz Ureda predsjednika FBiH.

“Kako meni, tako niti javnosti nisu obrazložili razloge takvog stava, no jedino logično obrazloženje takvog stava i ponašanja je kako smatraju da predsjednik FBiH za njih nije relevantan politički čimbenik s kojim trebaju razgovarati o provedbi namjere promjene vlasti u FBiH, te da oni imaju nakanu promjene vlasti ne i obazirući se na pravne i zakonske procedure koje propisuju način promjene vlasti u FBiH”, ističe Budmir.

Zaključio je da je njegova ustavna obveza ne dozvoliti pretvaranje BiH u državu jednog čovjeka, bez obzira na to kako se zvao i koje političke stranke on bio predsjednik, jer za sve Ustav, zakoni i zakonom propisane procedure moraju jednako vrijediti, bez obzira na status ili položaj u društvu.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -