Srijeda, 29 svibnja, 2024

AVAZ: SDA je brutalno opljačkala BiH!

Must Read

Nakon što su na Vladi FBiH potpuno legitimnim i demokratskim glasanjem većine ministara smijenjeni nadzorni odbori šest javnih poduzeća, među kojima su i oni “BH Telecoma”, “BH Pošte” i “Elektroprivrede BiH”, iz političke kuhinje SDA uslijedile su histerične reakcije i optužbe da se stvara nova koalicija “za pljačku i nasilje”, piše Dnevni avaz.

Klasičnom zamjenom identiteta, SDA i njen predsjednik Sulejman Tihić tako opet podmeću kukavičije jaje drugima, odnosno SDP-u, koji je sa Savezom za bolju budućnost BiH i dva HDZ-a dogovorio novu federalnu parlamentarnu većinu.

Zlatne koke

Riječ je, naravno, o očajničkom pokušaju da se, ne birajući sredstva, zadrže pozicije u “zlatnim kokama” Federacije BiH, kao što je “BH Telecom”, iz kojeg su SDA i njeni direktori proteklih godina milijune maraka izvlačili u crne fondove stranke.

Vrhu SDA, na čelu s Tihićem i njegovim potpredsjednikom Bakirom Izetbegovićem, koji putem zeta Jasminka Akšamije, dugogodišnjeg izvršnog direktora “BH Telecoma”, praktično određuje tokove isisavanja novca iz ove kompanije, jasno je da nova vlast neće biti nimalo blagonaklona prema takvim kriminalnim aktivnostima. Naprotiv!, tvrdi list

Uzmu li se u obzir fakti o uništavanju i pljački najznačanijih državnih poduzeća u FBiH, SDA i njene čelnike vrlo bi lako mogla zadesiti sudbina HDZ-a u Hrvatskoj i bivšeg premijera i predsjednika ove stranke Ive Sanadare, koji pred tamošnjim pravosuđem odgovaraju za niz afera iz oblasti teške korupcije, protuzakonitog punjenja crnih stranačkih fondova te sprege marketinških agencija, političkih moćnika i organiziranog kriminala.

U ladicama bh. tužiteljstva, naime, već se nalaze brojni materijalni dokazi o kriminalu počinjenom u “Energoinvestu” te “Željeznicama FBiH”, poduzećima koja do danas čvrsto kontrolira SDA.

Sustavno obezvređivanje “Energoinvesta”, naprimjer, dovelo je do akumuliranja ogromnih dugovanja ove kompanije, nekadašnjeg privrednog giganta. SDA je u proteklom desetljeću na rukovodećim pozicijama ovog državnog poduzeća konstantno imala svoje kadrove, od Nedžada Brankovića, preko Džemaila Vlahovljaka, do aktualnog generalnog direktora Enesa Čengića.

Financijska policija FBiH još 2008. godine je Kantonalnom tužiteljstvu Sarajevo podnijela izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Brankovića i još trojice rukovoditelja ovog poduzeća zbog prodaje potraživanja u milijunskim iznosima.

Krivične prijave

U “Željeznicama FBiH” počinjen je još evidentniji kriminal, a poduzeće je dovedeno u izuzetno tešku financijsku situaciju. I tu je političko-kriminalna sprega, pod pokroviteljstvom SDA, funkcionirala bez premca.

Na čelu ovog poduzeća SDA je, uz nesebičnu pomoć Stranke za BiH, od početka imala svoje kadrove, oličene u likovima generalnih direktora Nedžada Brankovića, Narcisa Džumhura te Nedžada Osmanagića.

Tužilteljstvo Kantona Sarajevo već vodi opsežnu istragu protiv 12 osoba koje se sumnjiče za multimilijunski kriminal u “Željeznicama FBiH”, a protiv kojih je Federalna uprava policije (FUP) još u svibnju prošle godine podnijela krivične prijave.

Istražni organi zasigurno će se pozabaviti i ogromnim kriminalom počinjenim u oblasti prometa i komunikacija, kojim je u prošlosti na području FBiH suvereno upravljala SDA.

Brojni dokazi o kriminalu evidentni su i u namještanju poslova slovenskom SCT-u te drugim stranim kompanijama u okviru gradnje sarajevske zaobilaznice, pri čemu su se, u režiji SDA, zaobilazile domaće tvrtke, koje su sračunato gurane u bankrot i ekonomsku provaliju.

O sramnoj ulozi SDA i SBiH u propasti Tuzlanske banke, prodaji “Željezare” Zenica za jednu KM, sunovratu “Krivaje”, nekadašnjeg drvoprerađivačkog giganta iz Zavidovića, te “Famosa”, “Unisa”, vogošćanskog TAS-a, živiničkog “Konjuha”… ispisani su tomovi novinskih stubaca.

Politička ubojstva

Uprkos svim tim grijesima, SDA se ovih dana, blateći stranke koje čine novu vladajuću koaliciju, bez imalo ustezanja služi terminima “pljačka” i “nasilje”.

A nasilje, pljačka i ubojstva, prema svim pokazateljima, upravo su proizvod dvadesetogodišnje vladavine SDA, jer su u njenom političkom dvorištu, naprimjer, osvanuli leševi federalnog doministra unutarnjih poslova Joze Leutara i pomoćnika direktora AID-a Nedžada Ugljena. Također, policijski istražitelji odavno su upoznati s vezama zloglasne zločinačke organizacije Zike Turkovića s članovima ove stranke, piše Avaz.

Da ne govorimo o ekonomskom kaosu i beznađu koje iza sebe ostavlja SDA, jer BiH je i službeno na vrhu ljestvice u Europi po broju nezaposlenih i korupciji, 73 posto mladih ljudi želi napustiti zemlju, tek svaki osmi mladi čovjek ima posao, a na samom smo europskom dnu po siromaštvu.

Nema većeg zločina i nasilja prema vlastitom narodu i državi od ovih crnih brojki. Zato su Sulejman Tihić i SDA posljednji koji bilo kome u ovoj zemlji mogu držati lekcije o domoljublju, poštenju i sposobnosti. (Dnevnik.ba/Dnevni avaz)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -