DRŽAVNI REKET! Ministarstvo Financija i Federalna porezna uprava žele uništiti Premier World Sport iz Čitluka i poslati 500 radnika na ulicu

Samovolja i despotističko ponašanje političkih dužnosnika u Federaciji BiH neprestano, čini se, dobiva nove oblike. Nije nikakva nepoznanica da oni koji su po ustavu obvezni štititi zakonitost i pravnu državu u BiH često i po vlastitim prosudbama tumače propise, a u najnovijem primjeru “presuđuju” i pravomoćnim sudskim presudama. Naime, Federalni ministar financija Anto Krajina i direktor Porezne uprave Federacije BiH Midhat Arifović, privatizirajući pravnu državu, krenuli su u otvoreni obračun  s činjenicama i zakonskim odredbama.

“PATRIOTSKE IGRE”  FEDERALNE POREZNE UPRAVE

Na udaru je Sportska kladionica Premier iz Čitluka koja je još 2001. kad krenula  s radom uputila nadležnom ministarstvu zahtjev za Mišljenjem je li obvezna naplaćivati porez na dobitke od igrača na sreću. Kako u Zakonu o igrama na sreću F BiH nije predviđeno uzimanje poreza na dobitke obzirom nije unaprijed utvrđen fond dobitaka, Ministarstvo financija je izdalo mišljenje koje je obvezujuće za Poreznu upravu-porez na dobitke od od igrača je nezakonit! Sportska kladionica Premier je  nastavila raditi u skladu  s mišljenjem i preporukom ministarstva držeći se zakona.

LOGIKA PRAVNE NELOGIČNOSTI ILI POVRATAK NA MJESTO ZLOČINA M.ARIFOVIĆA

Međutim, prema iskazima članova uprave Premiera i njihovih financijskih stručnjaka, Federalna porezna uprava ignorira mišljenje i preporuke ministarstva i tvrtku opterećuje zahtjevom za plaćanjem poreza na dobitke od igrača kojeg zakonski nije smjela naplatiti. Ministarstvo financija prihvatilo je žalbu Premiera na temelju čega Porezna uprava donosi Zaključak o obustavi postupka za razdoblje do 31. prosinca 2002. godine. Ali prvi čovjek Federalne porezne uprave Midhat Arifović, u sukobu i  s vlastitim zaključkom o obustavi postupka, pet godina kasnije, 2008. godine traži da se retroaktivno obračuna nepostojeća porezna obveza tvrtki Premier od 1. siječnja 2003. zaključno  s 21. travnja 2008. godine  s pripadajućim kamatama u iznosu vrtoglavih 15 milijuna maraka. Cijela stvar završava na Kantonalnom sudu u Sarajevu. Sud je usvojio tužbu Sportske kladionice Premier 26. travnja 2012. godine, poništio sva rješenja i akte Ministarstva financija i Porezne uprave naloživši da mora voditi računa o ponovnom postupku da tužitelj, tj. tvrtka Premier nije obvezna platiti porez koji nije naplaćen od igrača jer je to protuzakonito. Dakle, po toj “logici” kladionica Premier bi morala  pozvati sve igrače koji su ostvarili dobitak igrajući na sreću u posljednjih devet godina da se nezakonito solidariziraju i plate porez na svoje dobitke i da ga onda Premier, prekrši zakon i taj porez uplati. Ova hipotetska besmislica navodi na zaključak da ministarstvo i Porezna uprava kažnjavaju Premier što nije prekršio zakon(!?!?). Dakle, s obzirom da je u presudi sarajevskog Kantonalnog suda jasno obrazloženo kako Premier nije obvezan platiti navedeno potraživanje, Arifović donosi Zaključak o obustavi postupka u cjelosti jer, prema sudskoj presudi porez koji je obračunat na dobitke je neosnovan ili prevedeno na jednostavan jezik, Premier nema nikakvih dospjelih i neizmirenih poreznih obveza ni po jednoj pa ni po osnovi poreza na dobitke.

ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA NA DJELU UZ POMOĆ “NEPOSLUŠNOG” SOFTVERA

Arifović i nekolicina nižerangiranih suradnika u Poreznoj upravi, njegov pomoćnik Suljo Kasapović, te službenici Ministarstva financija Tihomir Ćurak, Ante Dugonjić, i Hajrudin Hadžimehanović u maniri dobro organiziranog podzemlja namjeravaju krenuti u novi obračun ne samo  s Premierom već i s presudom Kantonalnog suda u Sarajevu, doznaje se iz dobro upućenih izvora bliskih toj čitlučkoj tvrtki koja zapošljava 500 djelatnika. Premda je sredinom srpnja ove godine Zaključkom obustavljen postupak, prilikom objavljivanja liste najvećih poreznih dužnika u Federaciji BiH, na popisu se nalazi i tvrtka Premier World Sport s poreznim “dugom” od 15 milijuna maraka(?!). Dakle, nepostojeće porezno zaduženje po osnovi poreza na dobitke “slučajno” nije skinuto  s porezne kartice Premiera jer navodno ne postoji mogućnost storniranja zaduženja zbog “problema” u novom softwareu, lakonski obrazlažu u Poreznoj upravi. Prema izvorima bliskim Premieru, beskrupuloznost Arifovića & co. ima svoju dublju pozadinu i ciljeve na čijem putu stoji pravna država i pravomoćna sudska presuda. Institucionalno-privatna interesna sprega favorizira neke druge priređivače igara na sreću i otvara im put k tržištu kroz pokušaj uništenja Premiera. Pri tom se ne obaziru ni na mnogo veće stvarne porezne dužnike kojima država olako zaboravlja porezne “grijehe” ili ih tolerira, osobito one koji su u državnom vlasništvu jer se boje mase na ulicama što su i otvoreno priznali u  nekim tv nastupima.

poskok.info