Published On: Čet, lis 4th, 2012

KOJI KOMAD BUDALE: Ne vjerujem da će na ovim izborima opet biti podržane nacionalne stranke

Član Europskog parlamenta i austrijski socijaldemokrata Hannes Swoboda, član Komiteta za praćenje Vijeća Europe i bivši izvjestitelj za BiH Kimo Sassi i austrijski diplomat i bivši visoki predstavnik Wolfgang Petritsch za današnji “Dnevni avaz” dali su svoje poruke pred predstojeće lokalne izbore u BiH.

Swoboda tvrdi da će ovogodišnji izbori biti svojevrsni test demokratske zrelosti, navodeći da je veoma važno da Europa vidi kako je ljudima u BiH stalo da sudjeluju u političkom modeliranju države.

“Ne vjerujem da će na ovim izborima opet biti podržane nacionalne stranke koje se isključivo orijentiraju na nacionalnom, nego više one koje imaju interes stabilnosti i napredak države”, kaže austrijski socijaldemokrata.

Po Sasijevim riječima postoji realna šansa da nakon ovih izbora dobijemo novu sliku BiH, kao i da će se cijeli proces koji vodi napretku ubrzati.

Naglašava da europske institucije imaju velika očekivanja od lokalnih izbora u BiH, jer je to pokazatelj koliko je država spremna za put do Europske unije.

Razočaran zbog situacije u kojoj se nalazi BiH austrijski diplomat Petritsch je postavio pitanje ko je ikada od vlasti nešto uradio na zaustavljanju ogromnog broja nezaposlenih koji je veći od 542 tisuće.

“Ovo bi za mene bila jedina politika koja bi imala smisla, da se neko angažira na zaustavljanju povećanja broja nezaposlenih. Nadam se da će sve to zaista imati za posljedicu na predstojećim lokalnim izborima”, kazao je Petritsch.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare