Published On: Uto, lis 22nd, 2013

DRAŠKOVIĆ: “Srbija mora osuditi zločine komunista”

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković izjavio je da bi Europska unija (EU), kao uvjet u pregovorima o prijamu u EU, trebala zahtijevati od Srbije osudu zločina komunističke vlasti i reformu službi sigurnosti.
Europska unija zahtijeva reformu službi sigurnosti: Vuk Drašković, predsjednik SPO

U debati “Srbija u Europi – Europa u Srbiji” na Beogradskom sajmu knjiga, Drašković je rekao da Srbija ne može u Europu s ideologijom komunističkih službi sigurnosti, jer je to “drveno željezo” – kontradikcija.

“Uvjet za članstvo Srbije u EU mora biti osuda komunističkih zločina, radikalna reforma službe sigurnosti i otvaranje tajnih dosjea. Dok se to ne uradi, mi nećemo otkloniti mentalnu prepreku da bismo krenuli ka Europi”, rekao je Drašković i ocijenio da bi otkrivanje istine o tim zločinima dovelo do preporoda u Srbiji.

On je kazao da je ruska Duma javno osudila staljinističke zločine i ubojstvo carske obitelji, dok u Srbiji vlada muk, zbog “mentalnih i duhovnih okova koji Srbiji ne daju da krene ka Europi, uz potporu ekstremnih krugova u srpskoj crkvi”.

“Ne mogu razumjeti zašto EU u listu zahtjeva koji bi bili uvjet za članstvo Srbije u EU, jasno ne istakne našu obavezu da osudimo komunističke zločine, jer ih nikada nismo osudili”, rekao je Drašković.

Veleposlanik Njemačke u Srbiji Heinz Wilhelm rekao je da bi zahtijevanje isprike za komunističke zločine “otvorilo stare rane” i raspravu o prošlosti koja nikuda ne vodi.
Po njegovim riječima, Srbija treba da se usredotoči na rješavanje problema Kosova i ispunjavanje preporuka Europske komisije o reformi pravosuđa, javne uprave i gospodarstva.