Published On: Uto, lis 22nd, 2013

Finci: Nismo se pomjerili ni koraka naprijed

SARAJEVO – Nažalost, od 10. do 20. listopada nismo se pomjerili ni koraka naprijed u rješenju implementacije presude u predmetu „Sejdić i Finci“, kazao je danas u Sarajevu predsjednik Židovske zajednice u BiH Jakob Finci.

– Danas će i ministri Europske unije u Luksemburgu donijeti poseban zaključak o tome, znači nema izgleda ni da se donese dopuna onog izvještaja Povjerenstva o napretku BiH. Došli smo u jedno jako teško stanje, a siguran sam da se za to najmanje mogu kriviti Sejdić i Finci – kazao je Finci novinarima nakon sjednice Vijeća nacionalnih manjina BiH na kojoj je razgovarano o implementaciji presude Europskog suda za ljudska prava.

Po njegovim riječima, očito je da bh. politički lideri nemaju ideje kako riješiti ovaj problem.

– Očito je da taj „vrući krompir“ Europa ne želi uzeti u svoje ruke, jer ne želi biti optuživana da nam je opet nešto nametnula i ne vidim drugog rješenja nego kompromise između naših lidera, kazao je Finci.

Podsjetio je kako je Vijeće nacionalnih manjina svojevremeno poslalo svoje prijedloge na koji način riješiti ovaj problem.

– Ali smo dobili odgovor da nismo nadležni da dajemo ustavne amandmane i na taj način smo de facto odbijeni, kazao je Finci.

Predsjedavajući Vijeća nacionalnih manjina Tihomir Knežiček je rekao novinarima kako Vijeće nacionalnih manjina ne može ništa uraditi kada je u pitanju implementacija presude „Sejdić-Finci“.

– Vijeće je savjetodavno tijelo Parlamentarne skupštine BiH koje ima vrlo ograničen mandat, tako da faktički samo može dati svoje razmišljanje, svoje mišljenje, a što se tiče same presude apsolutno ništa ne može konkretno uraditi, kazao je Knežiček.

Član Vijeća nacionalnih manjina Nedžad Jusić je kazao kako želi pozvati Europsku komisiju i predstavnike iz Europske komisije da čuju i glas predstavnika nacionalnih manjina i „da oni sudjeluju u davanju određenih prijedloga za implementaciju presude Europskog suda za ljudska prava“.

Vijeće nacionalnih manjina je na današnjoj sjednici prihvatilo Prijedloga poslovnika o radu Vijeća u skladu s važećom Odlukom o osnivanju Vijeća nacionalnih manjina BiH, kao i Prijedlog Radnog plana Vijeća nacionalnih manjina BiH za 2013. i 2014. godine.
Na današnjoj sjednici razgovarano je i o tome da se pokrene inicijativa da se omogući Vijeću nacionalnih manjina da bude predlagač zakona koji se tiču pripadnika nacionalnih manjina.

Fena l dnevno.ba