DRAGAN MEKTIĆ: U BiH nema 4.000 pripadnika Islamske države

Pripadnika Islamske države s bh. putovnicom je oko 300 i oni su svi trenutno na ratištima u Siriji i Iraku, izjavio je Dragan Mektić negirajući navode da ih ima oko 4.000.

U BiH nema 4.000 pripadnika Islamske države. Na ovim prostorima imamo nešto više od 4.000 ljudi koji propagiraju radikalni islamizam u svojim stavovima i predstavljaju potencijalnu prijetnju i opasnost. Pripadnika ove organizacije s bh. putovnicom je oko 300 i oni su svi trenutno na ratištima u Siriji i Iraku, izjavio je Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine.

On je naveo da se 50 boraca vratilo sa svjetskih ratišta u BiH, a da je protiv onih za koje su nađeni čvrsti dokazi da su u zemlje iz kojih su se vratili išli ratovati pokrenut postupak.

“To je neki broj od njih 14, gdje smo imali čvrste dokaze i protiv kojih je pokrenut postupak. Ostali, a protiv kojih nije bilo dokaza, pod određenom su vrstom nadzora i prismotrom”, rekao je Mektić, pišu Nezavisne novine.

Podatke o 4.000 potencijalnih terorista i pripadnika ekstremističke Islamske države u BiH prenijeli su hrvatski mediji, pozivajući se na istraživanje sigurnosnih službi te zemlje.

U izvješću je navedeno da BiH ima preko 40 pripadnika IS-a na milijun stanovnika, što je jedan od najvećih prosjeka u Europi, kao i da je plaća za borce ove ekstremističke grupe koji iz BiH i zemalja okruženja odlaze na ratišta širom svijeta od 50 do 100 dolara mjesečno. Prema istim podacima, do sada je iz BiH u Siriju otišlo 156 muškaraca sa 36 žena i 25 djece. Od početka godine vratilo se 48 muškaraca i tri žene, a poginulo je njih 26.

Dragomir Keserović, dekan Fakulteta za sigurnost i zaštitu iz Banje Luke, kaže kako je nezahvalno govoriti o točnom broju pripadnika radikalnih ekstremističkih grupa, ali da ih ima i više nego dovoljno da bi ostvarili svoje ciljeve.

“Ovo što su Hrvati rekli je prognoza, koja je generirana na osnovu općih podataka koje su prikupili na terenu. Ono što je važno je da je njihov broj sigurno i više nego dovoljan da naprave opasnu štetu i sigurnosne probleme, kako u BiH, tako i u regiji”, kazao je Keserović i upozorio na činjenicu da bi se prilikom i najmanjeg međunacionalnog problema broj osoba koji bi im se ekspresno pridružio nemjerljivo uvećao.

Armin Kržalić, direktor Centra za sigurnosne studije iz Sarajeva, kazao je da se po njemu osobno radi o jednoj napumpanoj brojci i nefer prebacivanju loptice od strane Hrvatske na svoje susjede.

“To mi nekako liči na ono klasično prebacivanje ping pong loptice na svoje susjede, BiH ima probleme i predstavlja opasnost dok je u Hrvatskoj sve dobro. Stalno imamo te neke pokušaje da se samo jedna zemlja u regiji predstavi kao opasnost, što je daleko od istine. Očito je interes da se BiH prikaže u takvom svjetlu. Treba pogledati podatke koliko je, na primjer, Francuska dala državljana u redove IS-a, pa ćete vidjeti koliko su veliki postotci u pitanju”, govori Kržalić.

On je brojku od oko 300 osoba, baš kao i ministar Mektić, naveo kao točnu. To je i broj koji su ranije objavile neke zapadne obavještajne službe.