DRAGAN ČOVIĆ: Dosta je igara, moguća rekonstrukcija vlasti u FBiH i VM BiH

Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) i član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, tijekom današnje službene posjete Tuzli izjavio je da je u dogledno vrijeme moguća rekonstrukcija aktualne vlasti u Federaciji BiH i Vijeću ministara BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

“Politika se ne može prilagođavati jednom resornom ministru, bez obzira na to iz kojeg reda naroda ili političke stranke on dolazi. Svi koji tri mjeseca nakon što smo se dogovorili blokiraju mogućnost ekonomskog i socijalnog napretka BiH, misle da se možemo igrati. Bojim se da nismo istinski ušli u partnerski odnos i da ga moramo preispitati kako bismo riješili ključne probleme. Ima nekih koji bi se igrali, ali faza igara je završena”, poručio je Čović.

On je dodao da se tri mjeseca nakon uspostave vlasti nisu riješila suštinska pitanja te da partnerstvo ne ide u prilog građanima.

“To ne služi građanima i glasačima koji su nam ukazali svoje povjerenje, a nije važno za koju su opciju glasali”, rekao je Čović te dodao da je sa Tuzlacima razgovarao o pitanju odlaska mladih iz države.

Prema njegovoj izjavi, odlazak mladih nije samo problem BiH, nego i ostatka regije.

“Htio sam čuti kako možemo pomoći da se riješi suštinski problem odlaska mladih ka Europi. Europska unija želi besplatno dobiti obrazovane ljude različitih profesija, a mi te ljude formiramo 25-30 godina. Oni, naravno, zbog boljih uvjeta za rad, odlaze, a o ovom sam pitanju nedavno razgovarao i sa Kolindom Grabar-Kitarović, predsjednicom Republike Hrvatske”, rekao je Čović.

Na novinarsko pitanje je li sa predsjednicom Hrvatske razgovarao o “trećem entitetu u BiH”, Čović je odgovorio negativno.

“Nismo razgovarali o trećem entitetu, nego o poziciji Hrvata u BiH. Nadam se da treći entitet neće biti nužda brzog preustroja BiH, u kojoj, na cijelom njenom prostoru, trebaju živjeti svi narodi. Hoće li to biti posljedica trećeg entiteta, pet federalnih jedinica ili slično, ovisi od partnera. Bosnu i Hercegovinu ne treba razgrađivati. Ja nisam za razgrađivanje ove zemlje”, poručio je Čović.

-Nama gospođa Merkel dolazi uskoro, mi svakog visokog dužnosnika dočekujemo s nekim novim činom. Što ćemo joj ponuditi sada, a obećali smo u izjavi krajem dvanaestog mjeseca što ćemo sve uraditi, a ja ne želim pred bilo koga stati i govoriti kako je netko drugi kriv. Mi smo krivi jer ne znamo raditi svoj posao jer nismo partneri, ako ide ovako morat će se ići ka rekonstrukciji vlasti – ocijenio je Čović.