KONAČNA BITKA ‘Idućih dana svijet će biti iznenađen onim što pripremamo protiv ISIL-a’

Tisuće iračkih i iranskih boraca stiže u pomoć sirijskoj vojsci u obrani Damaska od radikalne terorističke Islamske države koja je osvojila velike dijelove Sirije i Iraka gdje se počela izvorima vode koristiti kao oružjem, javljaju u srijedu agencije.

Protiv IS-a bori se zračnim udarima međunarodna koalicija predvođena Sjedinjenim Državama koja je od utorak ujutro izvela 18 zračnih udara na položaje IS-a u iračkim gradovima, kao i četiri zračna udara na IS u Siriji.

“Zadnjih tjedana 7000 iranskih i iračkih boraca stiglo je u Siriju i njihov je prvi cilj obrana prijestolnice”, rekao je za agenciju AFP pripadnik sigurnosnih služba u Damasku pod uvjetom anonimnosti.
“Najveći je kontingent irački”, a očekuje se “ukupno 10.000 ljudi koji će sirijskoj vojsci i provladinim milicijama” pomoći obraniti glavni grad Sirije.

Druga faza bit će vratiti grad Jisr al-Shughur, ulaz na sredozemnu obalu i pokrajinu Hama u središnjoj Siriji, koji su borci IS-a i borci Fronte Al-Nusra, sirijskog ogranka al Qaede preoteli sirijskoj vojsci 25. travnja.

Veliku ofenzivu protiv IS-a najavio je zapovjednik iranskih vojnika.

“Idućih dana svijet će biti iznenađen onim što pripremamo u suradnji sa sirijskim vojnim vođama”, rekao je general Gasem Suleimani, zapovjednik iranskih snaga Čuvara revolucije.

Džihadisti i pobunjenici nanijeli su niz poraza sirijskim snagama koje su obratile ruskim i iranskim saveznicima s molbom da s riječi potpore prijeđu i na djela, rekao je sirijski politički za AFP.

Sirijski režim tvrdi da su Saudijska Arabija, Katar i Turska, stari neprijatelji sirijskog predsjednika Bashara al-Assada sklopili dogovor i da podupiru pobunjenike koji su nekada bili podijeljeni, a sada zajedno napadaju sirijsku vojsku.

Prošli tjedan je zapovjednik Al Nusre Abu Mohammad al-Jolani ustvrdio da je njegova misija “u Siriji srušiti režim, njegove simbole i saveznike”.

IS, koji je osvojio više od polovice sirijskog teritorija, ovladao je i velikim dijelovima Iraka gdje je zatvorio ustave brane na rijeci Eufrat u zapadnom Iraku i time ugrozio zalihe vode, objavili su u srijedu lokalni dužnosnici.

Džihadisti su preusmjerili vodeni tok u svoju korist na bojišnici oko grada Ramadija. No njihova taktika prijeti sušom južnim pokrajinama i zalihe vode pale su na zabrinjavajuće razine, piše agencija Reuters.

Glasnogovornik guvernera pokrajine Anbar, u kojoj je Ramadi glavni grad, rekao je da se iračke snage moraju sada prerasporediti duž cijele rijeke kako bi spriječile infiltriranje pobunjenika, prenosi Hina.

IS je i ranije pokušavao koristiti se vodom kao oružjem u ratu protiv iračke vlade.

Pokrajinsko vijeće Anbara sastalo se u srijedu u potrazi za odgovorom na novu strategiju IS-a.

Stanovnici Ramadija rekli su da su pobunjenici ipak ostavili dvije ustave otvorenima, očito da izbjegnu poplavljivanje područja koja su pod njihovom kontrolom.

No svi pozivaju vladu da djeluje brzo jer “u protivnom teške posljedice i katastrofa po okoliš bit će neizbježive”, rekao je Falih al-Esavi, visoki dužnosnik sigurnosne službe u pokrajini Anbar.

more recommended stories