Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Dr. Tokić: RS ide ka samostalnosti, moguć je završni oružani konflikt Bošnjaka i Srba ili…

Must Read

U pozadini sukoba oko upravljanja javnim poduzećima je oprečno razumjevanje Federacije BiH: je li ona utemeljena na etnčkim načelnima ili je ona Federacija kantona, u kojem narodi nisu važni, o tome je li riječ o konsocijaciji tipa Austrije ili tipa Švicarske, kaže za Hrvatski Medijski Servis prof. dr Marko Tokić, profesor na mostarskom Sveučilištu.

On podsjeća kako je međunarodna zajednica još 2001, nasilnim ustavnim promijenama, navodno provodeći Daytonski sporazum, uništavala jedan po jedan njegov segment da bi umanjila hrvatski faktor u Federaciji BiH i BiH.

Danas imamo sitauciju da Republika Srpska ide prema samostalnosti, a da je Federacija BiH zapravo bošnjački entitet.

-Vidjet ćemo je li sudbina BiH osmostaljenje RS, a da se ostatak BiH bori za nastavak državnosti Bosne i Hercegovine, ili ćemo gledati oružani konflikt Bošnjaka i Srba, kao završnicu sukoba zaustavljenog Daytonskim sporazumom, kazao je prof Tokić za politički magazin “Argumenti” Hrvatskog Medijskog Servisa.

Dodao je kako je međunarodna zajednica vjerovala da će se BiH lakše održati ako ju se svede na doentitetsku državu, eliminacijom Hrvata kao političkog faktora.

Jamstvo održivosti BiH

-Nasuprot takvom viđenju, uvijek sam tvrdio kako je jedino jamstvo održivosti BiH da ona bude troentitetska federalna država, s entitetima čiji teritoriji neće biti povezani, ističe prof Tokić.

Politički analitičar Tvrtko Milović za Hrvatski Medijski Servis, kaže kako je bilo logično očekivati da bošnjačka većina, kad joj je omogućeno da institucionalno ovlada Federacijom 2001., u sljedećoj fazi pokuša ovladati i hrvatskim gospodarskim resursima.- Ako se to dopusti onda će Hrvati uistinu biti svedeni na folklornu manjinu, upozorava Milović.

tvrtko-mMr. Milović: Hrvati od Bošnjaka moraju tražiti odgovor kakvu BiH oni žele

-SDA je uvijek pokazivala kako razumjeva da je Federacija uspostavljena kao zajednica naroda, Hrvata i Bošnjaka, ali se onda uvijek pojavljivala stranka koja to ne bi prihvaćala, ranije SDP, a sada DF, podsjeća Milović.

I Tokić i Milović smatraju kako Hrvati moraju zahtijevati odgovor od Bošnjaka kakvu oni BiH žele kako bi znali kako se postaviti.

-Bošnjaci ne žele dati odgovor na to pitanje, kako bi Hrvate ostavili bez kompasa, a međunarodna zajednica i ne zna odgovor. Mi danas imamo nespremnost za ustavne promijene i od Bošnjaka i od Srba, ali i od međunarodne zajednice i Hrvati nemaju okružje za ustavne promijene. No, unatoč tome oni stalno moraju ukazivati na svoj podređeni politički položaj i ustarajavati na ravnopravnosti, održavajući akutnom krizu, kaže mr Milović za HMS.

Vučićeve poruke

U porukama Aleksandra Vučića u Sarajevu, Milović vidi dodatno dodvoravanje srbijanskog premijera arapskom svijetu, s kojim on, podsjeća, ima dobre odnose, jer je, kaže, Sarajevo Business forum, zapravo, manifestacija arapskog kapitala.

Prof. Tokić upozorava, međutim, kako iza poruke „jedna ekonomija -jedna regjja“ koju je Vučić podržao u Sarajevu stoji namjera stvaranja jedinstvene ekonomske zajednice na dijelu prostora bivše Jugoslavije, koja uvijek vodi kao političkoj zajednici.

-Morate imati u vidu izmjenjene međunarodne okolnosti i sve jače prisustvo ruskog kapitala u istočnoeuropskim zemljama i državama bivše Jugoslavija, što Rusiji omogućava da postane snažan politički faktor na Balkanu, smatra prof Tokić.

On napominje kako ključne poluge vlasti u BiH i dalje ima međunarodna zajednica.

-Ona je u jednom momentu odlučila umanjiti utjecaj hrvatskog faktora u BiH. Moguće je da u nekom drugom momemntu, zbog izmjenjenih međunarodnih okolnosti, odluči suprotno, napominje prof. Tokić. /HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Unblemished Omerta

Finally! That was, I suppose, the first thought that came to the minds of most normal people in Bosnia...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -