TERORIZAM ODJEVEN U NOVO RUHO Terorizam u BiH i Makedoniji žele prikazati kao međunacionalne sukobe

Pokrovitelji terorizma u BiH i Makedoniji nastojat će i dalje da eventualne terorističke akte u ove dvije zemlje prikažu kao “nasilje zasnovano na poremećenim međunacionalnim odnosima”, generirano navodnim ugrožavanjem ljudskih prava Bošnjaka i Albanaca, izjavio je Srni stručnjak za sigurnost Predrag Ćeranić.

“Riječ je o svojevrsnom političkom pristupu sa nepromijenjenim ciljem u kojem će terorizam samo ‘odjenuti novo ruho’ i bit će preimenovan u ‘sukobe na međunacionalnoj osnovi'”, istaknuo je Ćeranić.

On je rekao da su potvrda te tvrdnje i teroristički napadi u Zvorniku i u Kumanovu, što je totalni apsurd.

“U BiH se dodatno ‘loptica’ nastoji prebaciti na ratno nasljeđe, koje je navodno uzrokovalo traume kod napadača Nerdina Ibrića. Svjedočenje majke poginulog Ibrića, objavljeno u nizu medija, bilo je uvjerljivo, i oni koji su nastojali ‘teroristički napad’ u Zvorniku prekvalificirati u ‘krvnu osvetu’, nisu uspjeli”, podsjetio je Ćeranić.

On naglašava da je u pojedinim političkim krugovima, pa čak i pojedinim sigurnosnim agencijama u BiH vidljivo distanciranje od termina “terorizam”, jer stvara jasnu asocijaciju na ideje “Islamske države”, pa je za pokrovitelje terorizma i one koji ih štite prihvatljivije, a i više odgovora interesima Zapada, prikazati tu globalnu pošast kao “međunacionalni sukob”.

“Teroristički akti će, vjerovatno, i dalje biti korišteni u cilju realizacije ratnih ciljeva – u BiH Bošnjaka, a na području Makedonije i Preševske doline s namjerom da se realizira poznati moto ‘jedan narod, jedna država, jedan san’, koji u praktičnom smislu znači realizaciju projekta velike Albanije”, naglašava Ćeranić.

Ono što se može očekivati, kaže on, jeste da će kreatori “velike Albanije” tražiti federalizaciju Makedonije, koja bi podrazumijevala autonomiju za dijelove zemlje nastanjene albanskom većinom.

“Isti recept predviđen je i za Preševsku dolinu, kao i dio Crne Gore koji se naslanja na Albaniju, a u kojem je, također, albansko stanovništvo ogromna većina”, rekao je Ćeranić.

Govoreći o odluci Okružnog suda u Banja Luci kojom su ukinute mjere pritvora većini uhićeni u policijskoj akciji “Ruben”, Ćeranić kaže da je odluka donesena iako još nisu ni pregledani, u pretresu oduzeti, računala, tableti i mobilni telefoni, bez čega se ne može donijeti konačan sud o namjerama lica obuhvaćenih tom akcijom.

“Time je otežan posao organima gonjenja, a onima koji ilegalno nabavljaju oružje, vojne uniforme i pancirne prsluke se pomoglo, jer njihovi planovi nisu u potpunosti rasvijetljeni”, ocijenio je Ćeranić.

On je istaknuo da će i ovu odluku banjolučkog Okružnog suda koristiti politički pokrovitelji terorizma u BiH sa namjerom da se u Srpskoj, kao i u Makedoniji, sa terorističke prijetnje pažnja preusmjeri na nešto sasvim drugo – priču o navodno ugroženim ljudskim pravima, odnosno pravima bošnjačkih povratnika.

“To je u stvari pravo lice strategije BiH u borbi protiv terorizma, koja je samo deklarativna, i opterećena uzajamnim nepovjerenjem agencija za provođenje zakona”, zaključio je Ćeranić.

more recommended stories