Published On: Thu, May 3rd, 2012

DONČIĆ: Umjesto Pelješkog mosta gradit ćemo 6 kilometara dugačak tunel kroz HercegBosnu

sinisa_hajdas_donc_478224S1ZAGREB – Ministri prometa Hrvatske i BiH Siniša Hajdaš Dončić i Damir Hadžić u četvrtak će se sastati u Zagrebu te i službeno otvoriti temu gradnje cestovnog koridora kojim bi se preko Neuma sjever Hrvatske prometno povezao s krajnjim jugom, odnosno dubrovačkim područjem.

Ne Pelješkom mostu

Nakon što je hrvatska Vlada odgodila gradnju mosta Pelješac i rekonstrukciju ceste preko Pelješca, krenulo se u realizaciju planova gradnje cestovnog koridora preko Bosne i Hercegovine.

Zasad nitko od nadležnh u Hrvatskoj ne želi govoriti o tome što će Hrvatska predložiti. Prema neslužbenim informacijama, u Hrvatskim cestama je napravljen prijedlog cestovnog rješenja koji će ministar Hajdaš Dončić predložiti svom BiH kolegi. Navodno se predlaže gradnja tunela koji bi počinjao i završavao u Hrvatskoj bez mogućnosti izlaska na teritorij BiH. Riječ je o tunelu s dvije cijevi koji bio dugačak oko šest kilometara.

Kružni tok kod Neuma

Prijedlog Bosne i Hercegovine prošlog mjeseca iznio je pomoćnik tamošnjeg ministra prometa Izet Bajrambašić rekavši da BiH predlaže gradnju zatvorenog koridora kroz područje Neuma. Koridor bi bio dugačak oko šest kilometara i protezao bi se između granica dviju država. Prema tom prijedlogu, osam kilometara od Neuma bio bi napravljen veliki kružni tok. Jedan krak kružnog toka išao bi prema BiH, a drugi prema Dubrovniku. Koridorom prema Dubrovniku putovalo bi se bez zaustavljanja i bio bi potpuno zatvoren i pokriven videonadzorom.

Isti kružni tok bio bi sagrađen i nakon izlaska iz BiH.

Odobrenje EU

Prema prijedlogu BiH, zatvoreni koridor bio bi dan Hrvatskoj na koncesiju koja bi njime upravljala.

Dogovor Hrvatske i BiH trebat će odobriti i Europska komisija jer će nakon ulaska u schengenski sustav nadzora granice Hrvatska biti vanjska granica EU. U slučaju realizacije prijedloga, schengenska granica Unije bila bi prekinuta kod Neuma i ponovno bi se uspostavljala oko šest kilometara dalje.