Published On: Thu, May 3rd, 2012

DRŽAVA ZA MESARA: Kolje, grabi, lihvari, otima, tovari, šverca, krade i uz to prijeti…

jerko-niksicUdruženje poljoprivrednika u Bosni i Hercegovini, satelitska udruga nezakonito izabranog federalnog ministra poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva u otvorenom pismu upućenom parapremijeru Federacije BiH Nerminu Nikšiću i ministrima u Vladi FBiH traže sastanak i jamstva za provedbu programa za novčane podrške.

“Ukoliko ne dođe do sastanka i čvrstih jamstava Vlade za provedbu navedenog, Udruženje poljoprivrednika u BiH bit će spremno i održat će prosvjede 10. svibnja okupljanjem pred Vladom FBiH te blokadom magistralnih puteva što će trajati do ispunjenja zahtjeva”, navedeno je u pismu.

Udruženje navodi da ni nakon četiri mjeseca od usvajanja proračuna nije usvojen program za novčane podrške u 2012.

Kao prioritetne razloge za organiziranje prosvjeda Udruženje čiji je predsjednik Miro Pejić, vijećnik Lijanovićeve stranke u Općinskom vijeću Grude, navodi neisplaćivanje poticaja za 2011., neusvajanje programa za 2012. te uzimanje sredstava iz proračuna FBiH za poticaje u RS-u.

Udruženje poljoprivrednika u BiH od parapremijera Nikšića i Vlade FBiH zahtijeva isplatu poticaja za 2011., i to odmah i u cijelom iznosu, usvajanje programa s izmjenama za isplatu u 2012, izmjenu u programu za mlijeko – 0,35 KM/l i preraspodjelu sredstava namijenjenih za RS u proizvodnje.

Jerko Lijanović dao je čak 250.000 KM  Udruženju poljoprivrednika BiH, na čijem je čelu Miro Pejić, a na ime “prikupljanja podataka o realiziranju novčanih podrški u FBiH”.

Mediji su nedavno objavili kako je federalno ministarstvo poljopriverde poticaje dijelilo uglavnom članovima Lijanovićeve Narodne stranke radom za boljtak, a Jerko Lijanović i u federalnom parlamentu optužen je za kupovinu glasova i dodijelu poticaja virtualnim poljoprivrednicima. Želi li Nikšić i SDP odbijanjem da se na dnevni red sjednice Vlade F BiH stavi program poticaja za 2012. dati do znanja dopremijeru Lijanoviću da neće dozvoliti dosadašnji način korištenja poticaja? Lijanović, pak, svojim satelitskim udruženjem, očito želi izvršiti pritisak na Nikšića da “odvrne proračunsku slavinu”. ( R. I. / Dnevnik.ba)