Published On: Tue, Nov 11th, 2014

Domazet dobio 40.000 KM za ekspertizu u izgubljenom sporu

Anto Domazet, dojučerašnji zastupnik SDP-a u Parlamentu BiH, zaradio je 20.000 eura (oko 40.000 KM) u sudskom sporu koji su Vlada FBiH i “Naftni terminali FBiH” (NTF) Ploče izgubili protiv britanske kompanije “Deltagrip”, saznaje “Dnevni avaz”.

Riječ je o stručnoj ekspertizi koju je, na preporuku premijera FBiH Nermina Nikšića (SDP) i sada već bivšeg direktora “Terminala FBiH” (TF) Rasima Kadića, 2011. godine uradio Ekonomski institut, u Sarajevu, na čijem je čelu tada bio upravo Domazet.

Domazet je isplaćen za svoj dio posla, iako je bh. strana izgubila višemilijunski spor na Arbitražnom sudu u Parizu, gdje je ova ekspertiza tijekom procesa bila i prezentirana te je završena za svega 14 dana! Ovu informaciju potvrdila je za “Avaz” odvjetnica Gordana Grubeša, koja je zastupala NTF u sporu s “Deltagripom” i koja je surađivala s Domazetom.

– Domazet je predložen na sastanku u Vladi FBiH. Tada je predložen Ekonomski institut u Sarajevu, čiji je direktor Domazet. No, on je ovaj novac, tih 20.000 eura, dobio za ekspertizu i vještačenje koje je radio – rekla je Grubeša.

Prekid ugovora

“Avaz” je pokušao, u više navrata, kontaktirati i Domazeta kako bi saslušali njegovu stranu priče, ali se on nije javljao na telefon.

Prema odluci Arbitražnog suda u Parizu, Vlada FBiH i NTF morali su isplatiti čak 15 milijuna KM Britancima zbog nezakonitog prekida ugovora o korištenju skladišta u Pločama.

“Naftni terminali FBiH” morali su prošle godine podići kredit u iznosu od 20 milijuna KM kod komercijalnih banaka kako bi Britancima bio isplaćen dug, čija je isplata još u tijeku. Ovakav rasplet situacije doveo je do kolapsa u radu i NTF-a i TF-a, jer su radnici ove kompanije već pune dvije godine na minimalcu.

HMS