Published On: Pon, stu 10th, 2014

Radmanović: Izigravanje volje dva konstitutivna naroda neće proći

Predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a Nebojša Radmanović izjavio je danas da izigravanje volje dva konstitutivna naroda u BiH, koje su SDA, DF-a i Savez za promjene pokušali potpisanim sporazumom, ne može i neće proći, te će samo napraviti dodatne probleme svima u BiH.

“Taj sporazum su potpisali oni koji ne žele ozbiljnu vlast ni na razini BiH, a čini im se da bi mogli srušiti vlast u Republici Srpskoj, što neće biti moguće”, rekao je Radmanović.

Ocijenivši da je neuobičajen način na koji je sporazum potpisan i tko je taj sporazum potpisao, Radmanović je podsjetio da su tek počeli razgovori političkih stranaka o formiranju vlasti, a da se odjednom potpisuje sporazum, a da su neobični i potpisnici tog dokumenta, jer su od tri pobjednika izbora – SNSD, SDA i HDZ BiH, dva izostavljena, čime je izigrana izborna volja građana.

Radmanović je naglasio da je SDA, kao stranka koja je dobila najveći broj glasova bošnjačkog naroda, pokušala da neminovnog koalicijskog partnera u Federaciji BiH – HDZ BiH prevari ovakvim načinom potpisivanja, dok je Savez za promjene potpisivanjem pokazao da “ide i s crnim đavolom samo da sruši SNSD i Milorada Dodika”.

On je poručio da rušenje Dodika i SNSD-a neće uspjeti, jer su dobili povjerenje građana i pobijedili na izborima.

“Kada je u pitanju ono što piše u tom sporazumu, moram reći da, općenito, ima opće prihvatljivih stvari, a ima i onih kojih je nemoguće prihvatiti, koje su loše napisane, netočne i za koje se ne vidi jesu li za razinu BiH ili entiteta. Ako je sporazum pravljen za razinu BiH, a tako izgleda, onda niz alineja tu ne bi moglo stajati”, naveo je Radmanović.

Radmanović, koji je aktualni srpski član Predsjedništva BiH, rekao je da je preambula sporazuma dosta duga i da asocira na neke zapadne dokumente, te da se u njoj kritizira sve što jer prethodno bilo, kao da političke stranke koje su potpisale sporazum nisu bile u vlasti.

On je podsjetio da su od potpisnika dvojica članovi Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović i Željko Komšić, koji sada kritiziraju vlast, da je u vlasti dijelom i ranija Komšićeva stranka /SDP BiH/, zatim da je SDA i sada u federalnoj vladi, a da je SDS bio do pola mandata u vijeću ministara BiH.

Radmanović je napomenuo i da SNSD u razgovorima sa SDA nije prihvatio knjiženje vojne imovine, koje je u ovom sporazumu još drastičnije i netočno napisano.

“U sporazumu se navodi da odmah treba pristupiti knjiženju 63 lokacije za koje je bivše Predsjedništvo BiH, ne kaže se koje, donijelo odluku o knjiženju, a što je netočno, jer Predsjedništvo BiH ne donosi odluku o knjiženju, već odluku o veličini, strukturi i lokacijama Oružanih snaga BiH. Takvu sveobuhvatnu odluku Predsjedništvo je donijelo prije devet ili deset godina, a izmjenama te odluke koje su donosila naredna Predsjedništva smanjivao se broj takvih lokacija”, pojasnio je Radmanović.

On je dodao i da je opozicija iz Republike Srpske prihvatila izjednačiti i određene stavove sa stanjem u FBiH, a koji su u tom entitetu potpuno različiti od stanja u Srpskoj.

Kao primjer, Radmanović je naveo otklanjanje posljedica poplava i napomenuo da SNSD osporava da je isto stanje izazvano poplavama i u Srpskoj i u FBiH, te da u tim aktivnostima institucije BiH nemaju nekih posebnih nadležnosti.

“Različit je i pristup o pitanju ravnopravnosti naroda, gdje se mi iz SNSD-a zalažemo za ravnopravnost, i tu smo najglasniji. Također, smo u razgovorima s nekim potencijalnim partnerima rekli da ravnopravnosti ima manje u FBiH, a da smo mi u Srpskoj dostigli zavidnu razinu, a to su trebali naglasiti i oni iz Saveza za promjene”, istakao je Radmanović.

On je rekao i da predstavnici Saveza za promjene nisu naglasili istu takvu situaciju kada je u pitanju Aneks 7, ocjenjujući da to pokazuje spremnost Saveza za promjene i na drastičnije promjene na štetu Republike Srpske./Srna/HMS/