Published On: Uto, stu 11th, 2014

Kako će biti formirane vlasti u mješovitim i u županijama s hrvatskom većinom?

Ukoliko Demokratska fronta bude treći partner koalicije HDZ-SDA ,ova tročlani savez imat će dvotrećinsku većinu, potrebnu za izbor vlade u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. HDZ, naime, u HNŽ-u ima 11, SDA 7, a DF 2 zastupnika, dok županijska skupština broji ukupno 30 zastupnika.

Ovoj tročlanoj, potencijalnoj, koaliciji nedostajat će, međutim, podrška jednog zastupnika za izbor vlade u drugoj županiji s takozvanim posebnim režimom- Srednjebosanskoj. HDZ i SDA s po osam i DF s tri zastupnika imaju zajedno 19, od 30 zastupnika koliko broji županijska skupština. U parlamentu SBŽ zastupljeni su još SBB i SDP s po 4, HDZ 1990. s 2 i HSP-

HSS dr Ante Starčević s po 1 zastupnikom.

Za izbor Vlade, po ustavu će biti potrebna dvotrećinska većina i u Hercegbosanskoj županiji, gdje HDZ BiH ima 9 od ukupno 25 zastupnika. U vladi ove županije određeni broj pozicija osim za Hrvate rezerviran je i za Srbe i Bošnjake. Uz HDZ-ovih 9, SDA ima tri zastupnika i s 3 zastupnika SNSD-a ovoj bi koaliciji nedostajala 2 zastupnika za dvotrećinsku većinu.

No, problem će se pojaviti ukoliko SNSD, zbog toga što ga SDA pokušavati izbaciti iz vlasti na državnoj razini, odbije sudjelovati u vlasti u Hercegbosanskoj županiji, budući da u županijski parlament nije ušla ni jedna od srpskih stranaka iz tzv. Saveza za promijene koju preferiraju SDA i DF.

„Devedesetka“ je u ovoj županiji osvojila četiri zastupnička mandata, a po 2 mandata Hrvatska nezavisna lista, Lijanovićeva Narodna stranka Radom za boljitak i koalicija HSP- HSS Stjepan Radić, te jedan zastupnički mandat SDP. Demokratska fronta u HBŽ nije ušla u županijski parlament.

U Posavskoj županiji koaliciji HDZ BiH- SDA nedostajat će podrška jednog zastupnika za nadpolovičnu većinu. HDZ BiH u ovoj županiji ima 7, koliko i HDZ 1990., a SDA tri zastupnika. Po jedan zastupnički mandat u PS osvojile su Posavska stranka, SDP i SBB.

U Zapadnohercegovačkoj županiji, gdje je HDZ osvojila 14, od 23 zastupnička mjesta koliko broji parlament ZHŽ, ova će stranka moći samostalno formirati vlast.

/HMS/