Published On: Tue, Jul 25th, 2017
#3rd | By Desk

DOMALJEVAC: Mirisi i okusi u natjecanju spravljanja lovačkoga čobanca

Rijetki su oni koji mogu odoljeti posavskoj deliciji, odnosno lovačkom čobancu, a kuhanje te gurmanske poslastice s lijeve i desne obale rijeke Save orgnizirala je Lovačka udruga “Kuna” Domaljevac, prenosi Večernji list.

I to nije sve, baš kao u reklami, jer mogli bi se približiti rekordima regije po broju napravljenih besplatnih porcija ove delicije, lovačkoga čobanca, čak oko 500 koji su se krčkali na posavskoj vrelini u 11 kotlića. Natjecali su se tko će spremiti bolji i slasniji čobanac. Domaćini iz bosanske Posavine, Domaljevčani su džentlmenski postupili pa su bili izvan konkurencije i veliki kotao su spremili samo za stotine gostiju, lovaca bosanske i slavonske Posavine i promatrača, najviše Domaljevčana.

Slavonci bolje kuhaju čobanac

– Ukupno 11 ekipa dovoljno govori koliko je ova manifestacija spravljanja lovačkoga čobanca u Domaljevcu popularna. Gosti su nam bili iz cijele Slavonije kao i domaće ekipe. Sve je bilo slasno i ukusno i svaki čobanac poseban tako da je stručni sud u sastavu Marko Rošić, Berislav Ličanin i Mladen Madžarević imao tešku zadaću, odabrati najbolje, kaže nam predsjednik Lovačke udruge “Kuna” Domaljevac Joso Leovac.

Najbolje je spremio čobanac prošlogodišnji prvak spravljanja ovoga tradicionalnoga posavskoga jela – lovačkoga čobanca, Josip Antolović iz Beravaca, drugo mjesto pripalo je lovcima Gundinaca, treći je bio po stručnoj ocjeni žirija Ivica Pandurević, a četvrti koji je spremio također vrhunski lovački čobanac bio je Antun Stojanović.

Memorijalni turnir

Lovci su također organizirali i natjecanje u lovnom streljaštvu u sjećanje na člana Željka Pejića – Turu. – Sudjelovalo je čak deset ekipa Bosanske i Savonske Posavine. Ekipno prvo mjesto pripalo je “Jastrebu” iz Starih Jankovaca, drugo Lovačkoj udruzi “Sava” Orašje, a treće “Semberiji” iz Bijeljine. U pojedinačnom natjecanju najbolji su bili Mladen Simić, Domagoj Bekavac i Slaviša Čavara doznajemo od Marka Rošića.