DOLAZI NAM OTAC NACIJE: Erdogan danas u službenoj posjeti BiH

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan boravit će danas u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini. Erdoan će razgovarati s članovima državnog Predsjedništva, te sa delegacijama Parlamenta i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Ceremonija svečanog dočeka, uz vojne počasti, bit će održana u 11 sati ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Teme razgovora, kako je ranije najavljeno iz Ministarstva vanjskih poslova Turske, bit će bilateralni odnosi, mogućnosti jačanja ekonomskih i trgovinskih veza dviju zemalja, povećanje turskih investicija u Bosni i Hercegovini, europske i euroatlantske integracije Bosne i Hercegovine te aktualna događanja u regiji.

Tijekom posjete je predviđeno potpisivanje više memoranduma, ugovora i sporazuma između Bosne i Hercegovine i Turske.

Očekuje se potpisivanje oko 50 sporazuma o realizaciji projekata radi povećanja turskih investicija u Bosni i Hercegovini, naročito u segmentu razvoja malih i srednjih poduzeća, izjavio je jučer član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Po njegovim riječima, uz predsjednika Erdogana, u Bosnu i Hercegovinu dolaze najuspješniji turski biznismeni, od kojih očekuje da naprave dobar posao u smislu njihovog investiranja na području naše zemlje ili da bh. tvrtkama omoguće ulazak na golemo tursko tržište.

“To je najbitniji dio ove posjete. Turska itekako može pomoći Bosni i Hercegovini da izađe iz ekonomskog zastoja”, zaključio je Izetbegović./HMS/