Published On: Čet, ožu 7th, 2013

Dokazi protiv Ševa sistematski uništavani

BIJELJINA – Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić izjavio je večeras da su dokazi o zločinima muslimanske jedinice “Ševe” sustavno uništavani.
Radončić je rekao da je predložio direktoru Sipe Goranu Zupcu i tužitelju BiH da sve institucije za provođenje zakona formiraju posebne timove koji će otvoriti istrage o tim zločinima.
“Siguran sam da novim istragama mogu biti otkriveni počinitelji i naručitelji”, rekao je Radončić za Radio-televiziju Republike Srpske.
Istraga u slučaju “Ševe”, prema njegovoj ocjeni, do sada nije otvorena, jer kod Bošnjaka nije postojao istinski politički pluralizam.
“Netko je ubijao tamo, neko ovamo. Ne možemo se pravdati da smo žrtve i da ne treba da sankcionišemo vlastite zločine”, istakao je Radončić.
On je ponovio da u BiH postoji bošnjačka državna mafija i da u Sarajevu ima dosta neriješenih političkih ubojstava.
Činjenica je, smatra Radončić, da je SDA jedina stranka u Europi koja ima Vijeće za sigurnost SDA u kojem sjede tri-četiri čovjeka koji su na američkoj crnoj listi i ljudi čija je uloga u ratu veoma kontroverzna.
On je istakao da zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović, koji je doveo vehabije u Sarajevo, nije učinio uslugu Bošnjacima i da su vehabije realan problem.
Radončić je naveo da je obitelj akademika Sulejmana Redžića, koji je pronađen mrtav u kanjonu Miljacke, tražila od njega da iskoristi autoritet ministra sigurnosti i da Tužilaštvo BiH pokrene istragu.
“Postoji ozbiljan strah od paravojnih ostataka bošnjačke državne mafije i mi moramo građane oslobodimo tog straha”, istakao je Radončić.
Govoreći o primjeni odluke “Sejdić-Finci”, Radončić je rekao da je zastoj na nekoliko točaka i da se prvo mora voditi računa o rješavanju hrvatsko-bošnjačkih odnosa.
“Bošnjaci su majorizovali Hrvate. To Hrvate s razlogom čini nervoznim. Mi moramo pokušamo to riješimo na korektan način”, naveo je Radončić i istaknuo da mora biti sačuvan i neposredan izbor na kojem inzistira Republika Srpske, te da i ostali imaju svoja prava.
Za odnose s Hrvatskom i Srbijom, Radončić je rekao da imaju uzlaznu liniju.