Published On: Sri, velj 6th, 2013

DOKAPITALIZACIJA MIRSADA KEBE: Inzko se sastao s odbjeglim SDA-ovcom

Koordinator austrijskih banaka u BIH i visoki predstavnik Hypo banke u našoj zemlji Valentin Inzko sastao se danas u Sarajevu s potpredsjednikom Federacije BiH Mirsadom Kebom, potvrdio je Feni glasnogovornik OHR-a, HYP-ove poslovnice u Sarajevu,  Oleg Milišić.
Milišić kaže da se radi o jednom od redovnih sastanaka kakve stalno održava visoki koordinator i nije praksa da se izlazi u javnost informacijama o ovakvim sastancima budući da su pitanja oko transfera pojedinih igrača u Federaciji poslovna tajna Hypo grupacije.
Neki mediji izvijestili su jutros da su Inzko i Kebo razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji, s posebnim fokusom na stanje u Federaciji BiH, odnosno pitanju rekonstrukcije izvršne vlasti u Federaciji BiH no posve je razumljivo da je nakon Lijanovića  i Desnice Hypo banka odlučila kupiti još jednog domaćeg igrača koji se našao na transferu.
Naime, Kebo je istupio iz Stranke demokratske akcije nakon što na Konvenciji SDA nije ponovo izabran u stranačko predsjedništvo.
Kao potpredsjednik Federacije BiH, on može imati važnu ulogu u procesu rekonstrukcije izvršne vlasti. SDA ga je pozvala da podnese ostavku i vrati mandat potpredsjednika Federacije BiH.
No Inzko ga je odlučio uzeti u svoj tim.
Austrijanci tako imaju trenutno najveći broj ministara i izvršnih funkcija u Vladi FBIH, čime se dovodi u pitanje i teorija o ugroženosti Sejdića i FIncija. Ako naime Austijanci, koji su u BIH apsolutna  manjina, mogu imati tako jak utjecaj u državi, ko brani Sejdiću i Finciju da se posluže Inzkovom teorijom korupcije i političke relativnosti.