Published On: Sri, velj 6th, 2013

Kriza u Federaciji BiH se ne rješava, već zaoštrava

raguzPolitička kriza u Federaciji BiH se ne rješava, već zaoštrava, a jedan od glavnih razloga je ignoriranje nove parlamentarne većine koja uključuje i većinsku volju hrvatskog naroda, izjavio je zamjenik predsjednika HDZ-a 1990 Martin Raguž.
Raguž je, u intervjuu za Oslobođenje rekao kako je ovo treći neuspjeli pokušaj, još od 2000. godine, da se ignorira većinska volja jednog naroda izražena na izborima.
-Suštinski se radi o pokušaju centralizacije FBiH neustavnim preuzimanjem ovlasti od županija, te pravljenja Federacije BiH pandanom Republici Srpskoj. Nažalost, te tendencije nisu rezultirale stabilizacijom, već najvećom institucionalnom i političkom krizom od Daytona do danas, rekao je Raguž.
Nažalost, kaže on, te tendencije nisu rezultirale stabilizacijom, već najvećom institucionalnom i političkom krizom od Daytona do danas.
-Tome treba dodati vrlo neracionalnu, neefikasnu, enormno skupu ustavnu strukturu FBiH, koja postaje sama sebi svrha, te koja ni u optimalnim političkim uvjetima ne bi mogla odgovoriti izazovima recesije, smanjenju investicija, povećanju nezaposlenosti, blokiranju resursa, socijalnoj neosjetljivosti…, ocijenio je Raguž.
Kao jedini ozbiljan način da se ovo stanje počne rješavati vidi u procesu reforme Federacije BiH, što je prema njegovom mišljenju najveći politički prioritet i prvi korak reforme cijele BiH.
Također, rekao je kako je zahtjev za uspostavu kanala na hrvatskom jeziku u osnovi predstavlja stvarnu mogućnost za istinsku reformu javnih medija.
(Dnevnik.ba)