Published On: Sri, stu 3rd, 2021

Dok ih je Bakir hakao Turcima, Hrvatska i Srbija nastavili s ulaganjima u BiH ekonomiju

Izravna inozemna ulaganja u BiH su i uz pandemiju COVID-19 ostala stabilna. Kako navode iz Agencije za promociju stranih ulaganja (FIPA), u 2020. godini, prema podacima Centralne banke BiH (CB BiH), izravna inozemna ulaganja iznosila su 678,2 milijuna maraka ili 346,8 milijuna eura, piše Večernji list BiH.

Prema prvim preliminarnim podacima, i u prvih šest mjeseci 2021. godine nastavlja se rast izravnih inozemnih ulaganja u Bosnu i Hercegovinu.

U vrhu i dalje ostaje Austrija, dok Hrvatska drži čvrsto drugo mjesto. Prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, a temeljeni su na dostavljenim sudskim odlukama, u razdoblju od siječnja 2009. godine pa sve do sredine 2020. godine ukupna izravna strana ulaganja u Bosu i Hercegovinu iznose 4,1 milijardu maraka, od čega ulaganja iz Republike Hrvatske iznose 411 milijuna maraka, što je 10,01 posto od ukupnih ulaganja u ovom razdoblju.

U tom razdoblju mnogo su veće investicije iz Hrvatske bile na područje federalnoga entiteta, prenosi Večernji.hr.

Deset najvećih

Naime, u tome razdoblju u Federaciji BiH zabilježeno je ukupno 1,678 milijardi maraka, od čega ulaganja iz Republike Hrvatske iznose oko 382 milijuna maraka, a što čini 22,75% od ukupnih ulaganja.

Istodobno, u Republici Srpskoj u istom razdoblju ukupno je registrirano 2,427 milijardi maraka ulaganja, od čega ulaganja iz Republike Hrvatske iznose 30,1 milijun maraka, što predstavlja 1,24% od ukupnih ulaganja u ovaj entitet u spomenutome razdoblju.

Veliki je broj investitora iz Republike Hrvatske koji su oživili biznise ili su pokrenuli novu proizvodnju. Od ukupno 5713 ulagača iz Republike Hrvatske, najznačajnija su ulaganja, s iznosima ukupno uplaćenoga kapitala iznad 10 milijuna maraka, kompanija koje se bave proizvodnjom i prodajom nafte i naftnih prerađevina.

To su, prema službenim podacima Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Poslovni centar Proactiv d.o.o. Sarajevo, koji se bavi prometom nekretnina, trgovinom i uslugama, zatim trgovački lanac Konzum te Brodomerkur d.o.o., tvrtka za trgovinu i građenje Široki Brijeg.

Među većim investitorima je Grudska pivovara d.o.o. za proizvodnju, zatim Tvornica opeke Sarajevo. Veći ulagač je i Globtour, društvo za turizam d.o.o. Međugorje, Logo Games, tvrtka za posredovanje u trgovini sa sjedištem u Banjoj Luci.

Veća ulaganja bila su i u Hotelsko turističko poduzeće Neum te tvrtku Holdina d.o.o. Sarajevo, koja se bavi posredništvom, vanjskom i unutarnjom trgovinom krutim, tekućim i plinovitim gorivima.

Duhanska kompanija TDR Sarajevo i Tvornica duhana Čapljina također se navode među deset najvećih ulaganja iz Hrvatske u BiH.

Austrija prva, RH druga

Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa navode kako se najveće investicije odnose na trgovinu, proizvodnju i turizam.

Ovi podaci odnose se samo na desetogodišnje razdoblje, no korespondiraju i s cijelim poslijeratnim razdobljem. Hrvatska je u poratnom razdoblju u BiH, naime, izravno investirala 9,6 milijardi kuna, što je svrstava blizu samog vrha investitora u ovu zemlju.

Prema konsolidiranim podacima, ukupne strane investicije u BiH u protekla dva i pol desetljeća dosegnule su vrijednost od 15,02 milijarde konvertibilnih maraka.

Pojedinačno je najviše uložila Austrija, koja je u BiH investirala 2,7 milijardi maraka, na drugom mjestu je Hrvatska s uložene 2,4 milijarde maraka, a na trećem Srbija, koja je investirala blizu dvije milijarde KM.

guest
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Bruce Lee.
Bruce Lee.
23 dana prije

okupator i iscjedak ,moro i moron

Bojan
Bojan
23 dana prije

Srbija i Hrvatska trebaju zajednički da za sledeći ramazanski post doniraju bosanskim muslimanima hurme. Da ne išću stalno od Arapa.

farbane..
farbane..
Odgovori   Bojan
23 dana prije

pusti ti Hrvate..

Danilo V
Danilo V
23 dana prije

Jeli Bake hakao ili dudlao..sisao..ko i 91-95 svima od Pakistana..pa do kohpiljana Klintona..
Samo Kurjak tvrdi da Seka to najbolje radi..
63 vs 32 years..
A hlojavi prshtoguz nepotpisa..ketman..

Šaćir soros
Šaćir soros
Odgovori   Danilo V
23 dana prije

VELIKO evropsko ime ŽAK ŠIRAK PREDSJEDNIK FRANCUSKE sredinom avgusta ili jula 1995 na Londonskoj konferenciji reče SRBI SU NAROD BEZ REDA ZAKONA I VJERE što će reći NAROD svetosavskih paganskih Isilovaca terorista idiota i UBICA opasan po okolinu i remetilacki faktor Evrope za završni genocid nad Bosnom GENOCID u srebrenici potrebno je angažovati najmanje 35 hiljada Srba

Expo200
Expo200
Odgovori   Danilo V
23 dana prije

Klinton posuo uranijuma po vlahadiji sad od raka krepavaju ako nisu od bombi ljepotaaaa

Last edited 23 dana prije by Expo200
a mene zbore njofra
a mene zbore njofra
23 dana prije

90tih su najvise ulagali, pogotovo Srbija, sve razmontirali i prevezli u maticu

Šaćir soros
Šaćir soros
23 dana prije

RVACKA je najviše uložila u Aluminijum i U B.jezero Livnjacima kapa lova….ma ne najviše je uložila u HDZ JUGOZAPADNE BOSNE ….POGLEDATI STA PRODAJE KONZUM ONO STO SE PROIZVODI U BOSNI…INA PRANJE LOVE ….ITD…PUT LOVE IZ RVACKE HDZ ….PA KOMPE SDA….ŽIVI BILI PA VIDILI kada Bake i bulumenta bude polagala račune…

Bruce Lee.
Bruce Lee.
Odgovori   Šaćir soros
23 dana prije

Kome da položi račun ,sulejmanu?

Uzput
Uzput
23 dana prije

Zape mi za oko nesrazmjer stranih ulaganja u “manji entitet” naspram većega, pošto se politički teheran ka manjem, izričajem, uvijek, odnosi s visoka.
Nastave li ovako…

Šaćir soros
Šaćir soros
Odgovori   Uzput
23 dana prije

Nima tu Rvata pozobal ih Njofra

Bruce Lee.
Bruce Lee.
Odgovori   Šaćir soros
22 dana prije

Kao alijna politika tebe ,još te zoblje