Published On: Sri, stu 3rd, 2021

Zapovjednik EUFOR-a: Slanje vojske u Brčko dovelo bi do eskalacije

Zapovjednik vojne misije EUFOR u BiH, austrijski general Alexander Platzer, kazao je za austrijski Der Standard kako i pored najava člana Predsjedništva Milorada Dodika koje bi mogle značiti odcjepljenje entiteta Republike Srpske, u principu ne vidi “nikakvu klasičnu vojnu prijetnju”.

Odbacio je mogućnost prebacivanja trupa u Brčko, kako su ranije predložili pojedini analitičari.

“Opća sigurnosna situacija u zemlji je stabilna”, izjavio je Platzer, prenosi Der Standard.

Istaknuo je kako smatra da bi slanje dodatnih trupa u Brčko “prije dovelo do eskalacije nego do deeskalacije.”

Austrijski general je objasnio kako, pored najmanje 600 ljudi koji su operativno osoblje, u misiji su raspoređeni i dodatni vojnici. Pored toga, EUFOR Althea posjeduje dovoljno rezervnih snaga koje mogu biti raspoređene u bilo kojem trenutku ako to bude potrebno.

Naglasio je kako se međunarodna zajednica izjasnila protiv okupacijskog scenarija tako što je odgovornost za državu prepustila domaćim vlastima.

“Ne vidim potrebu da se to mijenja,” dodao je.

Rezervne snage bi mogle doći s područja Balkana, ali bi se mogao angažirati i KFOR s Kosova. Osim toga, još uvijek postoji vanjska strateška rezerva.

“Ona nam je posebno bitna jer se ne nalazi na ovom prostoru”, objašnjava. Dodaje da je po potrebi moguće pozvati još tisuću vojnika, a ta se brojka može i povećati.

“Spremamo se za određene scenarije. Na godišnju vježbu ove godine kao rezervni sastav došlo je oko 700 vojnika. To je bila planirana vježba koja nam je pokazala da su EU i međunarodna zajednica sposobne za djelovanje,” naveo je Platzer.

Također se razmišlja o tome da se pojačanju lokalne promatračke stanice EUFOR-a, takozvani LOT timovi, kako bi se moglo “detaljnije vidjeti što se događa.” Ponude već dolaze od strane zemalja čije su trupe već tu.

guest
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Pero
Pero
1 mjesec prije

„Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati!“

Dunja
Dunja
1 mjesec prije

Naslov je trebao biti – nema slanja dodatnih trupa u Brčko, kao što su ostali portali objavili. A vi tamo nešto komplikujete sa svojim naslovima.

Dunja sejice
Dunja sejice
Odgovori   Dunja
1 mjesec prije

Nemoj samo djikanske portale citati.

Dunja
Dunja
Odgovori   Dunja sejice
1 mjesec prije

Ja sve portale čitam. Čak i Paul Crage Robertsa, The unz, Vineyard it’d I sve na našim jezicima. Tako da mi je lako napraviti presek i izvući istinu. A istina je samo jedna.

Hvo..zauvjek.
Hvo..zauvjek.
Odgovori   Dunja sejice
1 mjesec prije

Tužnim srcem javljamo da nam je naš nikad prežalleni sin bejha patriota,zlatni ljiljan matraĺjezac ŽELJKO preselio na ahiret ĐŽENHAM preselio vidija je 72 đanume sinoć oko 20-22h u UN, haaaa, šala neka njega tu on je živi svjedok ideja i sna o njegovom ratn putu koji je sinoć konačno pokopan i poslije toga zavlada mir na našoj hbosanskoj grudi,ožalošćeni sarajteheran i ostali isil teroristi ..haaaaaaaaaaa

Dunja
Dunja
1 mjesec prije

Pričajte vi o Brčkom kolko hoćete. Vrs je tamo probila koridor i to zauvijek ostaje…