Subota, 25 svibnja, 2024

Dok Dodik nastavlja hod po rubu, iz Sarajeva prijete kaznenim progonom

Must Read

Uz znatno manje tenzija, reakcija, optužbi i prijetnji prošlo je ovogodišnje obilježavanje 9. siječnja kao Dana Republike Srpske. Nitko nije odustao od svojih početnih pozicija, ali je ipak izbjegnuta eskalacija krize koja je u političkom životu Bosne i Hercegovine ionako trajna kategorija, piše Večernji list BiH.

Tko je jači

Izvjesno je kako je nešto mirnijem ozračju oko obilježavanja Dana RS-a doprinijelo i to što pripadnici Oružanih snaga BiH ovaj put nisu uvučeni u cijelu priču, ali i što nema jasnog pravnog stava o tomu je li taj praznik i dalje protuustavan s obzirom na to da je Narodna skupština RS-a usvojila novi zakon po kojem se 9. siječnja slavi kao sekularni praznik. Upravo je vjerski karakter ranijeg obilježavanja Dana RS kao “krsne slave” bio glavni argument da Ustavni sud BiH ospori taj blagdan kao neustavan.

Zanimljivo je da su i državne institucije omogućile zaposlenicima s prebivalištem u Republici Srpskoj u utorak izostati s posla zbog “entitetskog praznika”. Ono što bi moglo naknadno zakomplicirati situaciju su potezi koje najavljuju politička Banja Luka, ali i političko Sarajevo. Zajedničkim izjavama s čelnikom samoproglašene Južne Osetije o “republikama blizankama” te dvosmislenim porukama o budućnosti Republike Srpske izvan Bosne i Hercegovine Milorad Dodik nastavlja svoj hod po žici. S druge strane, bošnjačke stranke se post festum natječu u “borbi” protiv Dana RS-a.

Uz novu žalbu Ustavnom sudu BiH, kojom će se pokušati osporiti i postojeći zakon temeljem kojeg se obilježava 9. siječnja kao Dan RS-a, stigla je najava SDP-ove inicijative u državnom Parlamentu da se taj datum proglasi danom sjećanja na žrtve genocida. SDA, pak, prijeti kaznenim progonom onih koji su sudjelovali u obilježavanju Dana RS-a, za koji i dalje tvrde da je neustavan.

Opstrukcije iz Sarajeva

– Odgovorne osobe u institucijama države i entiteta koje su u tome sudjelovale ušle su u sferu izvršenja kaznenog djela. Tražimo od Tužiteljstva BiH da ovaj slučaj analizira i da spram ovoga odlučno poduzme odgovarajuće mjere, priopćeno je iz SDA. Iako se u javnosti mogu čuti usporedbe ovog slučaja s onim katalonskim, gdje su španjolske vlasti kazneno progonile organizatore referendum o neovisnosti te pokrajine, jasno je da se Španjolska i BiH po malo čemu mogu uspoređivati, a sigurno ne po vladavini prava.

Deseci odluka Ustavnog suda BiH nisu provedeni, uglavnom bez ikakvih posljedica.

Čak i oni koji se u slučaju obilježavanja Dana RS-a pozivaju na kršenje odluka Ustavnog suda BiH svjesno opstruiraju provedbu drugih presuda istog tog suda. Najsvježiji primjer je presuda o neustavnosti odredbi Izbornoga zakona BiH čija se provedba već mjesecima opstruira iz Sarajeva.

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -