Sijanje panike po Facebooku: Nema ”smrtonosnog virusa” u Paracetamolu

U posljedna 24 sata, preko 23.000 korisnika Facebooka podijelilo je ”upozorenje” vezano za Paracetamol, zasnovano na potpuno izmišljenoj tvrdnji da isti sadrži opasan virus, piše portal Raskrinkavanje.ba. ”Upozorenje” se pojavilo na privatnom profilu korisnika Nenada Milojkovića, bez ikakvih dokaza ili izvora za iznesenu tvrdnju, koje zvuči vrlo uznemiravajuće.

U njemu se, naime, navodi da je novi ”vrlo bijel i sjajan” paracetamol kontaminiran opasnim, čak i smrtonosnim, patogenom:

”HITNO UPOZORENJE! Pazite da ne uzmete paracetamol na kom piše P / 500. To je novi, veoma beli i sjajni paracetamol, doktori kazu da sadrži virus “Machupo”, koji se smatra jednim od najopasnijih virusa na svetu, sa visokom stopom smrtnošću. Molim vas podelite ovu poruku sa svim ljudima na vašoj listi kontakata, kao i sa porodicom i spasite živote …. Ja sam učinio svoj deo, sada je na vama red ………….. zapamtite da Bog pomaže onima koji pomažu drugima & sami!”

Post je objavljen 9. siječnja, a u roku od samo jednog dana, fotografiju Paracetamola s popratnim upozorenjem podijelilo je čak 23.498 osoba.

Facebook stranica ”Gradačac” također je objavila isti post, uz identičnu fotografiju, nekoliko sati kasnije. Objava ove stranice do trenutka objavljivanja analize ima 715 dijeljenja. Pretragom ključnih riječi iz ove objave, portal Raskrinkavanje.ba ustvrdio je da je u pitanju lažna vijest koja kruži internetom već nekoliko mjeseci, a sada je stigla i do našeg govornog područja.

Vijest je već provjerio fact-checking portal ”Snopes”, u članku objavljenom u ožujku 2017. godine.

Machupo (također poznat kao “bolivijski hemoragijski virus” ili “crni tifus”) endemična je vrsta virusa u sjevernoj i istočnoj Boliviji, a širi se zrakom ili hranom.

”Upozorenje” se pojavilo na Twitter profilu Olawoyin Edris u veljači 2017. godine, a identičan post pronađen je i na Facebook profilu DR Romal Mohammadi, iz travnja 2017. godine.

Objava je naknadno izbrisana, a prije toga je dostigla brojku od preko 270.000 dijeljenja. Tijekom 2017. godine, mnogi mediji, Facebook stranice i privatni profili iz cijelog svijeta dijelili su ovu vijest, piše Raskrinkavanje.ba.

Iza samog upozorenja nema nikakve istine.

Kako je već utvrdio ”Snopes”, Indoneziijska agencija za hranu i lijekove objavila je priopćenje u kojem demantira navode iz upozorenja: ”Prije širenja glasina po društvenim mrežama, agencija nikada nije dobila vjerodostojna izvješća koja podupiru tvrdnju da je virus Machupo pronađen u lijekovima Paracetamol ili drugim lijekovima. Sam Machupo virus poznata je vrsta virusa koji se može prenijeti kroz zrak, hranu ili izravni kontakt. Virus Machupo može potjecati iz sline, urina ili izmeta zaraženih glodavaca i postati nosač (rezervoar) virusa. Šef agencije, Penny K. Lukito, rekao je da agencija nikada nije pronašla Machupo virus u ovom medicinskom proizvodu.”

I dužnosnici javnog zdravstva u Maleziji također su razbili slične glasine, 8. veljače 2017, naglasivši kako virusi obično ne mogu preživjeti proces stvaranja pilule:

<

”Malezijsko Ministarstvo zdravstva danas je srušilo glasine sa društvenih medijia koje govore da P / 500 paracetamol tablete u Maleziji sadrže ‘Machupo’ virus. Generalni direktor zdravstva Malezije Datuk dr. Noor Hisham Abdullah rekao je da, kao i većina virusa, Machupo ne može živjeti u suhim sredinama kao što su paracetamolne tablete. ”Virus Machupo je kategoriziran u grupi Arenavirus koji bi mogao prouzročiti hemoragičku groznicu. Trenutno, virus se može naći samo u Južnoj Americi. Noor Hisham izjavio je da ministarstvo nije primilo nikakva izvješća vezana za kontaminaciju paracetamola od vlasti iz bilo koje zemlje.“ ”S obzirom da smo utvrdili da upozorenje nema nikakvu osnovu u činjenicama, ovu informaciju koja se ogromnom brzinom širi po društvenim medijima, ocjenjujemo kao lažnu vijest”, prenosi Bljesak.info