Umrli naspram rođenih: U BiH svake godine nestane gradski dio Čapljine

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u prvih devet mjeseci 2017. godine u Bosni i Hercegovini rođeno je 21.455 osoba, dok je umrlo 27.176 osoba.

Broj (živo)rođenih u odnosu na isti period 2016. godine porastao je za 0,41 %, s 21.367 na 21.455, dok je broj umrlih porastao za 3,12 %, odnosno s 4.988 osoba na 5.721 osobu.

Iz ovih podataka vidljivo je da je BiH u samo prvih devet mjeseci 2017. godine izgubila 5.721 osobu. Agencija za statistiku BiH još nije objavila podatke o statistici posljednjih triju mjeseci prošle godine, ali iz ovih podataka proizlazi da mjesečno u BiH umre nešto oko 635 osoba više nego što ih se rodi. Dodamo li u statistiku prvih devet mjeseci prosjek za posljednja tri mjeseca, odnosno broj 1.905,  dolazimo do broja od 7.626 umrlih osoba više u odnosu na broj rođenih.

Prirodni priraštaj u Bosni i Hercegovini u stalnom je padu još od 2009. godine. Ukoliko se u obzir uzme i broj onih koji napuštaju državu, onda je jasno da je stanje doista alarmantno. BiH ima veliki problem s gubitkom stanovništva i očito je da je depopulacija dugoročan i najveći problem kojemu se politika i državni aparati moraju posvetiti.

Odlazak stanovništva, posve je jasno, negativno djeluje i na natalitet jer Bosnu i Hercegovinu uglavnom napušta mlađe stanovništvo, koje u dijaspori osniva obitelj i rađa djecu, a povijest nas uči da se mali broj onih koji su rođeni u inozemstvu vrati svojim korijenima.

Bez broja onih koji svakodnevno napuštaju BiH u potrazi za boljom budućnošću, za koje ne postoji službena evidencija, ali je broj sigurno nemalen, očito je da BiH na godišnjoj razini ostaje bez omanjega grada, poput gradskoga područja Čapljine.

Neke demografske procjene predviđaju i da će BiH do 2050. godine imati oko 740.000 stanovnika manje nego danas, što je otprilike 20 % ukupne populacije.

(www.jabuka.tv)

more recommended stories