Četvrtak, 18 srpnja, 2024

DODIKOVO PISMO INTELEKTUALCIMA: Čiji može biti lonac, čija kava a čija BiH?

Must Read

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je kako BiH može biti definirana, prema Daytonskom mirovnom sporazumu, samo kao zajednička država tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka.

Dodik je istaknuo kako se iznenadio informacijom da je sarajevski intelektualni krug odlučio da prekine zavjet šutnje, da su smogli snage organiziraju konvenciju “koja će biti u znaku odlučnosti, jasnih vizija i političkih opredjeljenja i prema domaćoj i internacionalnoj javnosti, i prema unutarpolitičkim i vanjskopolitičkim akterima”.

Bosna – bosanska

Naime, kao odgovor na Svesrpski sabor, Asocijacija nezavisnih intelektualaca “Krug 99” najavila je održavanje konvencije pod nazivom “Bosna je naša – bosanska”, a nakon Sarajeva, skupovi će biti održani širom BiH, radi “iskazivanja otpora daljem urušavanju BiH”

Dodik kaže kako će ”Krug 99” poručiti ”da je dosta stranog intervencionizma, mešetarenja stranih veleposlanika, nametanja, suspendiranja institucija od nelegitimnih pojedinaca, neustavnog djelovanja, urušavanja sustava odlučivanja”.

”Založit će se za poštovanje Ustava i Daytonske strukture BiH, jednakih prava Srba, Bošnjaka, Hrvata. Pohvalno”, naveo je Dodik.

Ili, naglasio je, ”neće biti ništa od toga”.

Svjedočanstvo besmisla

“Sigurno neće biti ništa od toga. Druželjubiv sam čovjek, volim kada se ljudi okupljaju, debatiraju, razmjenjuju misli. Pozdravljam najavljeno druženje sarajevske intelektualne elite zato što će ono biti još jedno veliko svjedočanstvo besmisla BiH. `Bosna je naša – bosanska`, najavljuju intelektualci. Ništa Srbi, ništa Hrvati, a boga mi ništa ni Bošnjaci. Samo Bosanci”, istaknuo je Dodik.

”Ako je vjerovati Ustavu”, naglasio je Dodik, ”BiH pripada Srbima, Hrvatima, Bošnjacima i ostalima, u koje spadaju i Bosanci”.

“Sarajevski intelektualci, izgleda, smatraju da BiH nije ni srpska, ni hrvatska, a, Boga mi, ni bošnjačka, već ostalih. Gospodo, bosanski može biti lonac, možda kava u nekim kafićima centralne BiH, ali BiH može biti definirana samo kao zajednička država tri konstitutivna naroda: Srba, Hrvata i Bošnjaka, prema Daytonskom mirovnom sporazumu. Čisto da znate, da se ne mučite da promišljate”, poručio je Dodik.

Rekao je kako je dobro da su skinuli masku.

“Dobro je da ste javno rekli ono što 30 godina mislite, da je BiH samo bošnjačka i da su Srbi i Hrvati za vas strano tijelo. Dobro je da svi vide tko razvaljuje BiH. Dugo vam je trebalo, ali nikada nije kasno”, naglasio je Dodik.

”Krug 99” objavio je da je ”Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda je pravno-politička agresija na Bosnu i Hercegovinu”.

Javnost i elita

”Njome se intenzivira secesionistički proces Republike Srpske koji se sramno naziva razdruživanje, a koji sprječava pristup Bosne i Hercegovine Europskoj uniji i NATO-u”, rečeno je na nedjeljnoj sesiji Kruga 99 o temi ”Antibosanske doktrine i ideologije Deklaracije svesrpskog sabora”.

”Situacija je veoma ozbiljna, a velikosrpski sabor je samo dao upute u kojem pravcu srpska politika treba ići. Krug 99 i nevladina organizacija Čuvari Bosne stoga smatraju da je krajnje vrijeme da se animira šira javnost i intelektualna elita koja bi dala odgovor na srpski iredentizam. Ukoliko ne dobiju adekvatan odgovor od države BiH, oni će nastaviti agresivnijim koracima da stapaju entitet Republika Srpska sa Republikom Srbijom”, poručeno je je iz Kruga 99 koji s drugim nevladinim organizacijama najavljuje konvenciju pod nazivom “Bosna je naša – Bosanska!” 4. srpnja u Sarajevu, a potom i u drugim bh. gradovima.

- Advertisement -

60 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

60 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto Zelenski odjednom želi Rusiju na sljedećem ‘mirovnom samitu’?

Razumijevanje političkih odluka kijevskog režima može biti prilično izazovno, djelomično zato što se te odluke zapravo donose u Washingtonu....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -