Srijeda, 29 svibnja, 2024

DODIKOV PRIJEDLOG Hrvati su za federalizaciju, dok se Bošnjaci pozivaju na Dayton kojeg stalno krše

Must Read

Poziv na stvaranje saveza tri republike kao dugoročno rješenje za stabilnost Bosne i Hercegovine i njezin izlazak iz permanentne političke krize, koji je putom Večernjeg lista uputio predsjednik Republike Srpske i čelnik SNSD-a Milorad Dodik očekivano je naišao na oprečne reakcije u samoj zemlji, piše Večernji list.

Jasno rekao

Ipak, Dodik je prvi jasno artikulirao prijedlog o kojem se u BiH godinama govori uvijeno, diplomatskim rječnikom i najčešće samo u kuloarima. Izgledi da takva inicijativa u dogledno vrijeme dobije većinsku potporu sva tri naroda u BiH, kao i glavnih središta međunarodne zajednice, vrlo su mali. No, u dogoročnoj perspektivi traganja za trajnim i funkcionalnim rješenjem za budućnost BiH, niti jedna opcija ne može biti unaprijed otpisana.

Na sličan način treba promatrati i njegov prijedlog o organiziranju referenduma na kojem bi se bh. Hrvati sami izjasnili o Herceg Bosni, kao trećem entitetu u BiH. Međutim, glasnogovornik HDZ-a 1990., Veso Vegar napominje da su Hrvati imali svoj referendum 2001. godine i da je svakome u BiH jasno što Hrvati u BiH žele.

-Također je jasno da je nakon formiranja Hrvatskog narodnog sabora i rezolucije koju je on donio potvrđena ta volja i težnje Hrvata u BiH. Dva HDZ-a u svojim stranačkim programima i politici koju zastupaju zahtijevaju federalizaciju BiH u kojoj će jedna od federalnih jedinica biti ona s hrvatskom većinom. Mi želimo jednakopravnost u BiH i hrvatski politički predstavnici to nastoje ostvariti, ističe Vegar.

Dopredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara podsjeća da je ova stranka još prije nekoliko godina predložila preustroj BiH u četiri federalne jedinice, kao i nova ustavna rješenja koja bi mogla popraviti status Hrvata i odblokirati put prema EU.

-Izbori su neka vrsta referenduma i izlaskom na predstojeće izbore Hrvati također mogu jasno reći kako podupiru politiku onih koji se bore za njihovu jednakopravnost unutar BiH, kaže Čavara. Stranke sa sjedištem u Sarajevu, pak, odlučno odbacuju Dodikove prijedloge i nastoje ih smjestiti u „predizborni folklor“.

Ništa dobro

-To je poznati vokabular gospodina Dodika. Unutarnje uređenje BiH riješeno je Daytonskim sporazumom. Referendumi na prostoru bivše Jugoslavije nisu nikada donijeli ništa dobro. Suvremena politička i pravna praksa pokazala je, također, da razdruživanje nikome nije donijelo korist, kaže Fehim Škaljić, predsjednik Glavnog odbora i član Predsjedništva SBB-a BiH.

Potpredsjednik Stranke za BiH Gradimir Gojer tvrdi kako je svaka ideja o tri republike u BiH besmislica. – Ona samo govori o tomu da se disolucijom države želi zaštititi isključivo privatni feud. Stoga, sa svim što dolazi iz kuhinje SNSD-a se ne slažem. Što se pak referenduma tiče, on ne dolazi u obzir, jer ga neće dopustiti međunarodna zajednica, ističe Gojer.(Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -