Published On: Sri, ruj 19th, 2012

DODIKOV PRIJEDLOG Hrvati su za federalizaciju, dok se Bošnjaci pozivaju na Dayton kojeg stalno krše

Poziv na stvaranje saveza tri republike kao dugoročno rješenje za stabilnost Bosne i Hercegovine i njezin izlazak iz permanentne političke krize, koji je putom Večernjeg lista uputio predsjednik Republike Srpske i čelnik SNSD-a Milorad Dodik očekivano je naišao na oprečne reakcije u samoj zemlji, piše Večernji list.

Jasno rekao

Ipak, Dodik je prvi jasno artikulirao prijedlog o kojem se u BiH godinama govori uvijeno, diplomatskim rječnikom i najčešće samo u kuloarima. Izgledi da takva inicijativa u dogledno vrijeme dobije većinsku potporu sva tri naroda u BiH, kao i glavnih središta međunarodne zajednice, vrlo su mali. No, u dogoročnoj perspektivi traganja za trajnim i funkcionalnim rješenjem za budućnost BiH, niti jedna opcija ne može biti unaprijed otpisana.

Na sličan način treba promatrati i njegov prijedlog o organiziranju referenduma na kojem bi se bh. Hrvati sami izjasnili o Herceg Bosni, kao trećem entitetu u BiH. Međutim, glasnogovornik HDZ-a 1990., Veso Vegar napominje da su Hrvati imali svoj referendum 2001. godine i da je svakome u BiH jasno što Hrvati u BiH žele.

-Također je jasno da je nakon formiranja Hrvatskog narodnog sabora i rezolucije koju je on donio potvrđena ta volja i težnje Hrvata u BiH. Dva HDZ-a u svojim stranačkim programima i politici koju zastupaju zahtijevaju federalizaciju BiH u kojoj će jedna od federalnih jedinica biti ona s hrvatskom većinom. Mi želimo jednakopravnost u BiH i hrvatski politički predstavnici to nastoje ostvariti, ističe Vegar.

Dopredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara podsjeća da je ova stranka još prije nekoliko godina predložila preustroj BiH u četiri federalne jedinice, kao i nova ustavna rješenja koja bi mogla popraviti status Hrvata i odblokirati put prema EU.

-Izbori su neka vrsta referenduma i izlaskom na predstojeće izbore Hrvati također mogu jasno reći kako podupiru politiku onih koji se bore za njihovu jednakopravnost unutar BiH, kaže Čavara. Stranke sa sjedištem u Sarajevu, pak, odlučno odbacuju Dodikove prijedloge i nastoje ih smjestiti u „predizborni folklor“.

Ništa dobro

-To je poznati vokabular gospodina Dodika. Unutarnje uređenje BiH riješeno je Daytonskim sporazumom. Referendumi na prostoru bivše Jugoslavije nisu nikada donijeli ništa dobro. Suvremena politička i pravna praksa pokazala je, također, da razdruživanje nikome nije donijelo korist, kaže Fehim Škaljić, predsjednik Glavnog odbora i član Predsjedništva SBB-a BiH.

Potpredsjednik Stranke za BiH Gradimir Gojer tvrdi kako je svaka ideja o tri republike u BiH besmislica. – Ona samo govori o tomu da se disolucijom države želi zaštititi isključivo privatni feud. Stoga, sa svim što dolazi iz kuhinje SNSD-a se ne slažem. Što se pak referenduma tiče, on ne dolazi u obzir, jer ga neće dopustiti međunarodna zajednica, ističe Gojer.(Dnevnik.ba)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare