MOSTAR: 21 godina od okupacije JNA rezervista i ponekog četnika

Prije 21 godina, 19. rujna 1991. u Mostar su došli navjestitelji rata, srpski i crnogorski rezervisti. Zbog navodnog osiguranja zračne luke, u Mostar i Hercegovinu dolazi nekoliko tisuća rezervista sastavljenih od titogradskog i užičkog korpusa JNA.

 

Dolazak rezervista u Mostar (19. rujna 1991.) iako je bio nenajavljen, mostarski krizni štab bio je pripravan, a u suradnji s hrvatskim kadrovima u MUP-u Brankom Kvesićem i Brunom Stojićem, zaustavljen je prvi nalet rezervista da uđu u grad. Zaustavljeni su u Gnojnicama i Zračnoj luci, gdje je tadašnji MUP postavio svoje policijske punktove.

 

Taj dan u dogovoru s pomoćnikom ministra unutarnjih poslova Brankom Kvesićem, koji je cijelo vrijeme surađivao s Kriznim stožerom i načelnikom policije u Mostaru Viktorom Stojkićem, donosi se odluka o mobiliziranju rezervnog sastava policije, u koju je uključen i velik broj dragovoljaca, koji preuzimaju punktove po prometnicama i dežurstva po gradu.

 

Prva postrojba ZNG izlazi na plato Bile i 20. rujna 1991. sprječava desant čime Hrvati Mostara prak tično ulaze u rat sa srbocrnogorskim agresorom. Put spasa.

 

Za predsjednika Kriznog stožera izabran je Jadran Topić. U Mostar je ilegalno donesena radio-oprema koju su kupili Hrvati u Njemačkoj. Svakodnevno je sve veći broj dragovoljaca pristupao obrani Mostara, oružje koje je dolazilo ilegalno raspoređivalo se preko glavnog stožera u Grudama.

 

U to vrijem gradom su kružile razne dezinformacije i zlonamjerne glasine koje je širio KOS što je među građane unosilo nemir, pa se krizni štab morao suprotstaviti i takvom vidu specijalnog rata protiv KOS-a.

 

Na sastanku u Širokom Brijegu, kojem su nazočili Anđelko Mikulić i Pero Bubalo iz Širokog Brijega te Jadran Topić i Petar Zelenika donesena je odluka da se pravi ‘put spasa’ iz Goranaca do Drežnice i Raške Gore,koji se pokazao spasonosan za stotine tisuća izbjeglica iz Mostara, ali i ostalih dijelova BiH.

 

U Mostaru oporbene stranke organiziraju razne mitinge podrške za agresorsku JNA. Budući da nije uspio izvršiti okruženje Mostara, smijenjen je general Milan Torbica. Na njegovo mjesto dolazi general Momčilo Perišić. 7. travnja 1992. godine dolazi do otvorene agresije na Mostar, prvog granatiranja naselja Cim, Ilići i Rudnik.

 

Dan kasnije odlukom predsjednika Hrvatske zajednice Herceg-BosneMate Bobana, formira se Hrvatsko vijeće obrane (HVO), koje i preuzima obranu grada, nakon prvog oružanog sukoba, a za zapovjednika obrane općine Mostar odlukom Mate Bobana imenuje se Petar Zelenika. ( Dnevnik.ba)