DODIK: Usvajanje britanske rezolucije o Srebrenici znači raspad BiH! BOSIĆ: Daj ostavku!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je u obraćanju prisutnima na Mrakovici, gdje su danas obilježene 73 godine od Bitke na Kozari, pozvao građane tog bh. entiteta da izađu na referendum protiv Suda i Tužiteljstva BiH, te ponovo negativno govorio o Velikoj Britaniji čiji su predstavnici predložili, kako je naveo, neprihvatljivu rezoluciju o genocidu u Srebrenici, s ciljem da se ospori Republika Srpska.

On je rekao da se moli Rusija da uloži veto na tu rezoluciju, kojom se “želi nerođenoj srpskoj djeci “prikačiti etiketa genocida”, ali da to neće uspjeti.

”Nedonošenje te rezolucije može omogućiti da se krećemo putem pomirenja u BiH. A njeno donošenje u Vijeću sigurnosti UN-a, bez obzira na moć te institucije, je raspad BiH”, ustvrdio je on.

Dodik je rekao da će pozvati narod da kaže kako se na njih ta rezolucija ne odnosi i da je ignoriraju, ukoliko i bude usvojena, a čijim predlaganjem Velika Britanija, ustvrdio je, želi da “opere savjest” za sve negativno što je radila diljem svijeta. Za Sud i Tužiteljstvo BiH je ustvrdio da “provode tiraniju nad Srbima”.

”Ne možete sa Sudom i Tužiteljstvom BiH progoniti Srbe, a da ne sudite Naseru Oriću. Ne treba nam taj sud i zato ćemo to reći kroz izraz volje naroda i pozivam vas da izađete na referendum i kažete “Ne” Sudu i Tužiteljstvu BiH, “Ne” tiraniji,

“Ne” vlasti koja pokušava od Srba da napravi genocidni narod. Ne može se Bosna graditi na način da jedan narod “izgonite” iz nje. Ako nas “izgonite” izaći ćemo s Republikom. Neće nas istjerati samo individualno”, ustvrdio je on.

U obraćanju prisutnima na Mrakovici, Dodik je optužio i SDS i Mladena Bosića za, kako je ustvrdio, podaničku i izdajničku politiku u Sarajevu te najavio da će pozvati narod protiv takve politike.

”Jedan dio Srba okupljenih oko Bosića, u institucijama BiH, predstavljaju nama veću opasnost i problem neko Bakir Izetbegović. Ovaj narod to mora da zna. Ne možemo da se nosimo s teretom izdaje, koju je spreman da učini Bosić, Tadić, Pandurevićka i neki njihovi suradnici”, naglasio je on.

Dodik je rekao i da je srpski narod “skrušeno šutio kada su im odvodili vođe otadžbinskog rata, generala Ratka Mladića i Radovana Karadžića da im sude u Haagu”.

Podsjetio je na stradanja Srba u bivšoj Jugoslaviji te da “danas imaju svoje dvije države RS i Srbiju, a da slobodu ne uskraćuju nijednom drugom narodu, već je uporno traže, ali im se uskraćuje”.

”Sloboda je ključna riječ srpskog naroda. RS i danas nosi obilježje riječi slobode i mira, koje želimo svima i Bošnjaku, i Hrvatu i Slovencu i svima. Ne smijemo da ne obilježavamo povijest srpskog naroda, jer je uvijek bio na pravoj strani borbe za slobodu”, rekao je on.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije Aleksandar Vulin naveo da je oko 68.000 osoba odvedeno u ustaške logore Jasenovac i Stara Gradiška, a da nitko “uz njihovu strahotu nije dodao riječ genocid”.

Vulin je kazao da srpski narod razumije tuđu muku i bol, te upitao da li traži previše da se “jasenovočaki zločin nazove genocidom”.

”Ne može se razumjeti što se događalo u ratovima ’90-ih godina ako se ne zna kolika je dubina jesenovačkog užasa. Zato nemojte riječ genocid upisivati uz narod Jesenovca, Jadovna”, naveo je on i dodao da se sada “nekakvim rezolucijama najavljuje udar na Republiku Srpsku” te da “RS nije nastala na genocidu, već na otporu nekažnjenog zločina”.

Srbija, dodao je, neće dozvoliti umanjivanje značaja i ovlaštenja Republike Srpske i ne dozvoljava promjenu Daytonskog sporazuma koji je donio mir, jer mir je riječ za koju se borilo.

 

BOSIĆ: Daj ostavku!

news-2012-December-bosic_nova_22_175836035Srpska demokratska stranka (SDS) pozvala je danas Milorada Dodika da u interesu budućnosti Republike Srpske odmah podnese ostavku na funkciju predsjednika RS, jer, kako je priopćeno, sukobi sa svima u okruženju i pozivi na obračune sa neistomišljenicima u vlastitom narodu pogubni za budućnost Republike Srpske.

Iz SDS-a je priopćeno da su zaprepašteni načinom na koji Milorad Dodik “zloupotrebljava funkciju predsjednika Republike Srpske optužujući sve one koji ne vjeruju njegovoj rušilačkoj i pogubnoj politici za RS i njen narod”.

more recommended stories