Dodik: Tadić sada mora biti rigorozan

tadic-dodik-zajPredsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da je za Srbiju ključno da što prije dobije novu vladu, a lider DS-a Boris Tadić će, ako se nađe na njenom čelu, imati šansu napraviti novi početak koji može biti važan za državu, ali će morati biti rigorozan.

Druga opcija, ističe Dodik, jeste da se Tadić povuče u opoziciju i da se Srbija uvjeri da je alternativa neefikasna i da nema kapacitet.

On je naglasio da je Boris Tadić činio sve za dobrobit Srbije, koja mu je vratila na najgori način, ne glasajući za njega, te da lider DS-a sada mora izvući veliku pouku iz svega što se dogodilo.

“Sada za njega postoje dvije opcije. Da formira vladu s potpuno novim personalnim sastavom, s koalicijskim partnerima koji bi također imali obvezu ubaciti nove ljude. S energijom koju nesumnjivo posjeduje, iskustvom i međunarodnim vezama mogao bi uputiti Srbiju na kolosijek oporavka i stabilizacije”, rekao je Dodik i dodao:

“Ako to ne može na taj način maksimalno učiniti, onda bi za njega bilo najbolje da se povuče u opoziciju i da se pokaže da ovi drugi koji su bili skloni svašta obećavati nemaju sposobnosti za bilo kakve prodore i da bi Srbiju uvukli u dublje ponore”.

Dodik smatra da sa stajališta funkcije koju će obavljati Tomislav Nikolić mogu surađivati, ali da traumatična vremena iz prošlosti vezana za mnogo problema nekako ne dozvoljavaju oslobađanje odnosa u potpunosti.

Govoreći o tome kako će izbor Nikolića utjecati na odnose Beograda i Sarajeva, Dodik je istakao da je Sarajevo proslavilo njegovu pobjedu jer su smatrali da je Tadić politička ponuda koja njima ne odgovara.

“To nema veze s Nikolićem, već govori o načinu na koji Sarajevo cinično mrzi Srbiju. Ne vjerujem u dobre odnose Beograda i Sarajeva zato što ih Sarajevo ne želi”, zaključio je Dodik u izjavi za “Blic”